Istočnoevropski fond za nezavisno novinarstvo: Pomozimo novinarima iz Ukrajine, Bjelorusije i Rusije!

Istočnoevropski fond za nezavisno novinarstvo: Pomozimo novinarima iz Ukrajine, Bjelorusije i Rusije!

Istočnoevropski fond za nezavisno novinarstvo: Pomozimo novinarima iz Ukrajine, Bjelorusije i Rusije!

Kao odgovor na rat u Ukrajini, grupa od više od 25 organizacija za podršku medijima i medijskih kuća – među kojima i Mediacentar Sarajevo – pokrećemo Istočnoevropski fond za nezavisno novinarstvo putem kojeg će se finansirati priče ukrajinskih, bjeloruskih i ruskih novinara koji istinito izvještavaju o ratu uprkos ogromnoj opasnosti. Fond će služiti kao slamka spasa koja će im omogućiti da nastave raditi čak i kada njihov uobičajeni dohodak opada ili nestaje kao direktna posljedica života i rada u ili blizu ratne zone.

Donirajte ovdje.

Kao svi aspekti života u Ukrajini, i novinarska praksa je okrenuta naglavačke. Novinari koji inače pokrivaju druge teme, sada su postali ratni dopisnici u svojoj zemlji – bez obuke i iskustva. Uobičajeni izvori prihoda za ukrajinske medije, kao što su oglašavanje i pretplate, nestaju ili su već nestali. Ali ovi novinari ostaju na poslu, neplaćeni i u opasnosti, ne znajući kako i kada će im stići sljedeća plata. Ovisno o danima koji su pred nama, mnogi bi mogli biti primorani da pobjegnu u inostranstvo i daju sve od sebe da odatle izvještavaju.

Druge grupe prikupljaju novac za sigurnosnu i medicinsku opremu ili pomažu pojedinim novinarima i novinskim kućama da odu u inostranstvo. Istočnoevropski fond za nezavisno novinarstvo će im direktno plaćati za njihov rad na izvještavanju za lokalne i državne medije kako bi mogli nastaviti tačno informisati publiku i govoriti svijetu šta se dešava na terenu.

Ne smijemo zaboraviti ni bjeloruske novinare koji nastavljaju izvještavati o ulozi svoje vlade u ratu. Skoro svi rade iz inostranstva kao žrtve ugnjetavanja autoritarnog vođe Aleksandra Lukašenka nakon što su sporni izbori u augustu 2020. doveli do masovnih protesta. Nakon što je režim počeo brutalno napadati sve medijske neistomišljenike, stotine novinara je pobjeglo u susjedne zemlje, uključujući Ukrajinu. Sada su mnogi ponovo primorani da bježe sa svojim porodicama. Prognani bjeloruski novinari također trebaju našu pomoć.

I da ne zaboravimo: Ne pokoravaju se svi ruski novinari svojoj vladi i mnogi plaćaju cijenu za to. Ruski novinari se suprotstavljaju ogromnoj ruskoj propagandnoj mašineriji, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Na primjer: Pod vodstvom dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova, list Novaja Gazeta predvodi koaliciju od 25 nezavisnih ruskih medija, Sindikat 100. Napisali su zajedničku izjavu u kojoj su pozvali na prekid rata koja je, dijelom, glasila: „Bol, ljutnja i stid su tri riječi koje odražavaju naš stav prema onome što se dešava. Ova invazija će donijeti tugu porodicama hiljada ljudi u Ukrajini i Rusiji. ... Obećavamo da ćemo biti iskreni o onome što se dešava dok imamo ovu priliku.” S obzirom da su vlasti preduzele mjere da razbiju posljednje preostale nezavisne medije, mnogi su pobjegli strahu od drakonskih zatvorskih kazni. Istočnoevropski fond za nezavisno novinarstvo će i njima pomoći.

Koje vrste priča će Fond podržati?

Primarni cilj je plaćati za nezavisno izvještavanje o ratu i svim njegovim posljedicama s terena.

Hoće li Fond sarađivati samo s nezavisnim novinarima?

Ne. Fond će plaćati i zaposlenim novinarima koji rade na pričama za nezavisne medije, kako lokalne tako i državne. Novinari u svakom slučaju trebaju imati dokazanu historiju slobodnog i nepristrasnog izvještavanja, a ne u službi bilo kakvih političkih ili ekonomskih interesa. Partneri fonda će koristiti svoje kontakte i iskustvo u regiji kako bi pomno ocijenili svaku prijavu.

Kako ćemo ocjenjivati priče?

Novinarima koji izvještavaju iz ratnog područja i susjednih zemalja nisu potrebni komplikovani formulari za prijavu. Uspostavit ćemo pojednostavljen proces finansiranja priča. Komitet za brzu reakciju sastavljen od stručnjaka za medije će pregledati prijave čim stignu i odmah dogovoriti finansiranje. Naše organizacije su upravljale desetinama programa podugovaranja za novinare i finansirale hiljade priča. Poznajemo mnoge novinare iz ovih zemalja iz ranijih programa i programa naših partnera.

Ko smo mi?

Koordinator kampanje je Transitions, izdavačka i novinarska organizacija za obuku iz Praga koja podržava i obučava novinare više od 20 godina. Naša misija je da gajimo kvalitetno, nezavisno novinarstvo i informisanu i angažovanu javnost. U središtu našeg rada je vodeći informativni časopis sa reportažama iz Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, Turske i Evroazije. S više od 25.000 do sada objavljenih članaka služimo kao platforma za nezavisne novinare iz regije za pokrivanje tema o kojima se u njihovim domovinama često ne izvještava. Više od 10.000 novinara i studenata novinarstva je prošlo kroz naše programe obuke. Također vodimo Press Start, prvu globalnu platformu za crowdfunding koja pruža spas za novinare u zemljama u kojima štampa ne može slobodno izvještavati.

Istočnoevropski fond za nezavisno novinarstvo osnivamo u partnerstvu s Mrežom za profesionalizaciju medija Jugoistočne Evrope (SEENPM) – mrežom 19 medijskih centara i instituta iz 13 zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope – i velikim brojem drugih centara za podršku medijima i medijskih kuća.

U nastavku slijedi lista partnera. Ako predstavljate organizaciju za podršku medijima ili medijsku kuću i želite se pridružiti ovoj inicijativi, bit će nam čast ako nam se pridružite. Pišite nam na adresu: lifeline4journalists@tol.org

Obratite nam se i ako imate dodatnih pitanja: lifeline4journalists@tol.org

Rizici i izazovi

Posao neće biti lak u regiji koja je u središtu sukoba i gdje se nezavisni mediji suočavaju sa stalnim pritiskom i opasnostima. Dobro smo pripremljeni da se suočimo s izazovima i ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Na primjer, kako bismo riješili problem pristupa internetu u Ukrajini, imat ćemo alternativne načine na koje se novinari mogu prijaviti za finansiranje osim putem online formulara. Naravno, kao i sa svakim otvorenim procesom, neki kandidati mogu pokušati prevariti sistem. S višedecenijskim iskustvom u radu s novinarima iz Istočne Evrope, uključujući upravo završeni višegodišnji projekat u Ukrajini, imamo resurse na terenu koji će nam pomoći da provjerimo aplikacije.