Novi talas hapšenja kurdskih novinara u Turskoj

Novi talas hapšenja kurdskih novinara u Turskoj

Novi talas hapšenja kurdskih novinara u Turskoj

“Hapšenja predstavljaju užasna kršenja slobode medija koja se moraju odmah okončati”.

foto: Pixabay / Ilustracija

Najmanje deset novinara koji rade za prokurdske medije uhapšeno je 25. aprila zbog navodnog članstva u Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK) koja je zabranjena u Turskoj, javljaju Reporteri bez granica (RSF), pozivajući turske vlasti da ih oslobode i da zaustave kršenja slobode medija koja se ponavljaju.

Novinari su bili jedni od 100 ljudi, među kojima su bili advokati i lokalni političari, koji su uhapšeni u velikoj policijskoj akciji 25. aprila. Akcija je bila usmjerena na prokurdske opozicione krugove u gradu Diyarbakiru koji se nalazi na jugoistoku Turske i 20 drugih gradova u Turskoj, uključujući Istanbul, Ankaru i Izmir, navodi RSF.

Organizacija koja štiti pravo na slobodu informisanja podsjeća da je policijska akcija provedena 19 dana uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj.

“Jasno je da je ovo bio politički manevar osmišljen da se demontiraju prokurdski mediji i destabilizuju opozicione stranke prije izbora. Ova hapšenja, koja su postala toliko učestala da više ne izazivaju čuđenje, predstavljaju užasna kršenja slobode medija koja se moraju odmah okončati”, izjavio je Erol Onderoglu, predstavnik RSF-a u Turskoj, pozivajući vlasti zemlje da prestanu koristiti pravosudni sistem za suzbijanje medijskog pluralizma.

Među uhapšenima novinarima su  Abdurrahman Gök, urednik Agencije Mesopotamia (MA), Ahmet Kanbal, reporter MA, Osman Akın, urednik dnevnika Yeni Yaşam, Kadri Esen, vlasnik nedjeljnika Xwebûn, i freelance novinar Mehmet Yalçın.

MA je, podsjeća RSF, izvijestio da su kasnije tokom dana, zbog navodnog članstva u PKK, uhapšeni i Beritan Canözer iz JinNewsa, Mehmet Şah Oruç iz MA, kao i Mikail Barut, Salih Keleş i Remzi Akkaya.

Detalji još nisu poznati jer je tužilaštvo u Diyarbakiru, navodi RSF, odlučilo da je istraga povjerljiva. Izvori  RSF-a su kazali da će novinari biti prebačeni u Upravu sigurnosti u Diyarbakiru na ispitivanje. Prema turskom zakonu o krivičnom postupku, u početnom periodu uhapšeni mogu biti zadržani četiri dana, dok sudija taj period može produžiti za dodatna četiri.

Od sredine 2022. godine broj zatvorenih novinara, piše RSF, dramatično se povećao u Turskoj, koja je, kako dodaju, jedna od zemalja koja najviše zatvara novinare, što se desilo i nakon neuspjelog puča u julu 2016.

Podsjećaju da su posljednja hapšenja uslijedila nakon ranijih koja su se desila u junu i oktobru 2022. godine, u kojima je zatvoreno 25 prokurdskih novinara i predstavnika medija. Njihova suđenja po optužbama za navodno članstvo u PKK počela su u Ankari i Diyarbakiru 16. maja, odnosno 11. jula.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.