Novinar Pavel Sheremet ubijen u Ukrajini

Novinar Pavel Sheremet ubijen u Ukrajini

Novinar Pavel Sheremet ubijen u Ukrajini

Ruski novinar poginuo je u Kijevu u eksploziji automobila.
 
Foto: Wikimedia

Poznati ruski novinar Pavel Sheremet izgubio je život kada je automobil kojeg je vozio eksplodirao samo nekoliko minuta nakon što je vozilo pokrenuto.

Nije sigurno da li je novinar bio meta napada, jer je automobil pripadao Alyoni Pritula, osnivačici i glavnoj urednici stranice Ukrainskaya Pravda, za koju je Sheremet radio.
 
Novinar je ubijen, pomoću bombe postavljene u automobil u kojem se nalazio, izjavili su iz ukrajinskog Ureda tužilaštva. Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko rekao je da je lično poznavao novinara i zatražio pokretanje istrage o ubistvu.
 
Sheremet je bio ugledni ruski novinar i politički analitičar posebno specijaliziran za odnose između Rusije i Ukrajine i razvoj događaja u državama bivšeg Sovjetskog saveza. Posljednjih pet godina, živio je i radio u Ukrajini za Ukrainskaya Pravdu.
 
Tu medijsku kompaniju 2000. godine osnovali su Alyona Pritula i Georgy Gongadze, ukrajinski novinar gruzijskog porijekla koji je ubijen 17. septembra 2000. godine. Stranica je poznata po svojoj nezavisnoti i istraživanju tema kao što su korupcija i drugi osjetljivi problemi.
 
U maju, Ukrajinu je potresao skandal kada su lični podaci više od 4.000 medijskih uposlenika postavljeni na internetsku stranicu Mirotvorets, koja se dovodi u vezu s ukrajinskim ministarstvom unutrašnjih poslova. Novinari su optuženi za "saradnju s teroristima" zbog njihovog izvještavanja o sukobima u istočnoj Ukrajini.
 
Izvori: RT, Al Jazeera, RSF