Novinar u Bjelorusiji osuđen na godinu i po zatvora zbog “vrijeđanja Lukašenka”

Novinar u Bjelorusiji osuđen na godinu i po zatvora zbog “vrijeđanja Lukašenka”

Novinar u Bjelorusiji osuđen na godinu i po zatvora zbog “vrijeđanja Lukašenka”

Iz Evropske federacije novinara pozvali su međunarodnu zajendicu da interveniše i zaustavi “zločinačku represiju” u Bjelorusiji.

foto: screenshot/1reg.by

Sud iz Bjelorusije osudio je ove sedmice novinara web portala 1reg.by Sergeija Gordieviča na godinu i po zatvora zbog navodnog vrijeđanja bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i navodne klevete usmjerene protiv dvojice policajaca iz te zemlje na Telegramu, piše Evropska federacija novinara.

Novinar Gordievič se, kako se navodi, u periodu od decembra 2020. do aprila 2021. nalazio u kućnom pritvoru, a nakon izricanja presude od 2. avgusta ove godine se nalazi u zatvoru.

Evropska federacija novinara osudila je navedenu sudsku odluku koja je prihvatila zahtjev tužilaštva iz Bjelorusije o trajanju zatvorske kazne za novinara Gordieviča.

Glavni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez je, između ostalog, rekao da takva sudska odluka predstavlja dio “novog vala” represije nad novinarima i civilnog društva u Bjelorusiji.

Gutierrez je, kako se navodi, dodao i da je u toj zemlji trenutno zatvoreno 28 novinara i medijskih radnika, kao i da je vladajući diktatorski režim pokrenuo postupak za likvidaciju Udruženja novinara Bjelorusije.

Iz Evropske federacije novinara pozvali su međunarodnu zajednicu da interveniše i zaustavi “zločinačku represiju” u toj zemlji.

Izvor: EFJ

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.