Novinari CIN-a i KRIK-a dobitnici nagrade SEEMO

Novinari CIN-a i KRIK-a dobitnici nagrade SEEMO

Novinari CIN-a i KRIK-a dobitnici nagrade SEEMO

O nagradama je odlučivao međunarodni žiri koji su činili novinari i urednici iz šest evropskih zemalja.

foto: CIN

Stevan Dojčinović i Dragana Pećo, urednik i novinarka portala KRIK iz Beograda, dobili su međunarodnu nagradu za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu koju dodeljuje „Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)“, a novinar Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva, Nino Bilajac, dobitnik je novinarske nagrade za najboljeg mladog novinara.

Dojčinović i Pećo proglašeni su najboljim profesionalnim novinarima čije su hrabre priče imale značajan uticaj na društvo u okruženju punom izazova, navodi žiri. Nagradu dobijaju i za doprinos istraživačkom novinarstvu u Srbiji.

Nino Bilajac je tokom 2017. godine istraživao nezakonitosti u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Istraživačka priča, videoprilog te politički strip „Lažni smještaj za dodatnu zaradu“, na kojima je Bilajac radio sa kolegicom Jelenom Jevtić, otkrivaju kako su delegati Doma naroda Parlamenta FBiH lažno prijavljivali smještaj u Sarajevu.

Nagrade će im biti dodijeljene na konferenciji 15. novembra u Tirani. Specijalno priznanje dobiće novinar iz Mađarske, Ákos Keller-Alánt, a žiri je odlučio da istim priznanjem podsjeti i na rad slovačkog istraživačkog novinara Jána Kuciaka koji je ubijen početkom godine. I crnogorska novinarka Olivera Lakić, koja je ranjena u maju ove godine, primit će zahvalnicu za svoj rad.

SEEMO je mreža urednika, novinara i medijskih radnika u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi. O 17 prijava za nagradu odlučivao je međunarodni žiri koji su činili novinari i urednici iz šest evropskih zemalja.

 Izvor: CIN, KRIK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.