CIN dobitnik novinarske nagrade "Srđan Aleksić"

CIN dobitnik novinarske nagrade "Srđan Aleksić"

CIN dobitnik novinarske nagrade "Srđan Aleksić"

Novinarska nagrada "Srđan Aleksić" dodijeljena je u ponedjeljak, 21.9.2015., u Doboju, novinarima iz Bosne i Hercegovine koji su se svojim dosadašnjim radom istakli u polju profesionalnog i kontinuiranog izvještavanja o marginalizovanim grupama u bh. društvu.

Foto: HCABL

Prva nagrada dodijeljena je Centru za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) za profesionalnost i istraživački pristup temama, kao i za ukazivanje na nedostatke s kojima se bh. društvo susreće. Glavnoj i odgovornoj urednici CIN-a, Renati Radić Dragić, nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik Dragan Bursać. Druga nagrada pripala je novinaru dnevnog lista Press iz Banje Luke, Milovanu Matiću, dok je treću nagradu dobila novinarka Radija Slobodna Evropa Maja Nikolić.

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta "Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost", koji provodi Catholic Relief Services sa partnerima. Na ovogodišnji konkurs za dodjelu nagrade pristiglo je 16 prijedloga nevladinih organizacija koje su imale priliku nominovati emisije i novinare.

Ovu novinarsku nagradu ustanovile su 2010. nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija "Cure" iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske. Do sada je nagradu dobilo 19 novinara/ki i medija na prostoru Bosne i Hercegovine, a ovo je peta godina njenog dodjeljivanja.

Izvor: HCABL, RSE