Novinari koji izvještavaju sa protesta protiv “zelenih pasoša” u Italiji izloženi nasilju

Novinari koji izvještavaju sa protesta protiv “zelenih pasoša” u Italiji izloženi nasilju

Novinari koji izvještavaju sa protesta protiv “zelenih pasoša” u Italiji izloženi nasilju

Iz MFRR-a su pozvali talijansku vladu da hitno poduzme mjere za poboljšanje sigurnosti novinara koji izvještavaju sa protesta u toj zemlji.

foto: screenshot IPI/napad na fotoreportera Alessandra Serrana

Koalicija organizacija za slobodu medija Media Freedom Rapid Response (MFRR) osudila je niz nasilnih napada i prijetnji prema novinarima i medijskim radnicima koji izvještavaju sa protesta organizovanih zbog uvođenja vladinih mjera povezanih s pandemijom koronavirusa u Italiji, piše Međunarodni institut za štampu.

Sve se dešavalo tokom izvještavanja sa antivakserskih protesta organizovanih protiv uvođenja vladih mjera kojim se, između ostalog, od svih radnika zahtijeva da nose digitalni EU COVID certifikat.

Kako piše Al Jazeera, protestna okupljanja su u gradovima Italije počela nakon što je na snagu stupio zakon prema kojem svaki zaposlenik mora imati “zeleni pasoš” s dokazom da je vakcinisan, oporavljen ili negativno testiran na COVID-19.

Fotoreporter Francesco Cocco saradnik dnevnih novina Il Foglio je, kako piše Međunarodni institut za štampu, rekao da ga je uniformisani policajac namjerno udario nogom u prepone dok je izvještavao s protesta u jednoj od glavnih ulica u Rimu.

Osim toga, istog popodneva je, kako se navodi policija udarila novinarku dnevnih novina La Stampa, Flaviu Ambile koja je također izvještavala o protestima iz Rima. Međunarodni institut za štampu piše da je nju i još jednog fotoreportera, policajac udario pendrekom iako je poznato da su novinari, kao i da je Ambile bila žrtva još jednog napada policije koja je tog dana na drugoj lokaciji, pendrecima udarala demonstrante.

Međunarodni institut za štampu piše da je istog dana, jedan od demonstranata lopatom napao fotoreportera la Repubblice, Alessandra Serranoa, kao i da se na video snimcima vidi kako Serrano drži improvizovani štit u momentu kada demonstrant zamahuje lopatom prema njemu. Serrano je, kako se navodi, zadobio lakše tjelesne povrede.

Demonstranti su također napali i novinarku Saru Giudice, kao i kolege medija La7 Piazzapulita, a 11. oktobra ove godine, prijećeno je i ekipi javnog emitera Tgr Rai koji su izvještavali o protestima u blizini luke u Trstu, a kojima je tom prilikom oštećena oprema. Novinarki Alessandri Zigaina je, kako se navodi, otet i bačen mikrofon, dok je operateru oteta i bačena kamera. Osim toga, demonstranti su se zaustavili ispred sjedišta Raija i uzvikivali slogane i uvrede protiv medija.

Iz MFRR-a su pozvali talijansku vladu da hitno poduzme mjere za poboljšanje sigurnosti novinara koji izvještavaju sa protesta u toj zemlji, a istakli su i da u toj zemlji postoji potreba za povećanjem medijske pismenosti javnosti kako bi što bolje razumjeli ulogu medija. Osim toga, zatraženo je i provođenje istrage u slučajevima policijske brutalnosti prema novinarima tokom protesta.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.