Antivakserski demonstranti okupirali sjedište ITV Newsa i Channel 4-a u Londonu

Antivakserski demonstranti okupirali sjedište ITV Newsa i Channel 4-a u Londonu

Antivakserski demonstranti okupirali sjedište ITV Newsa i Channel 4-a u Londonu

Demonstranti su tokom protesta optužili medije za promociju takozvanih pasoša o vakcinaciji što smatraju da je nespojivo sa britanskim vrijednostima.

foto: screenshot YouTube/The Telegraph

Demonstranti protiv vakcina zauzeli su u ponedjeljak sjedište medija ITV News i Channel 4 News u Londonu, glavnom gradu Velike Britanije, a The Guardian piše da je to bila jedna od posljednjih akcija usmjerena na medije.

Voditelja Channel 4 Newsa Jona Snowa, teoretičari zavjere su protjerali na jedan od bočnih ulaza u zgradu ITN-a a, kako piše The Guardian, na snimcima je prikazano na stotine demonstranata koji uzvikuju naučno neutemeljene tvrdnje o vakcinaciji protiv koronavirusa i optužuju medije za promociju takozvanih pasoša o vakcinaciji što smtraju da je nespojivo sa britanskim vrijednostima.  

The Guardian piše da su demonstrante po dolasku do sjedišta ITN-a dočekala dvojica policajca koji su čuvali ulaz u zgradu, ali da su ih pustili unutra zbog onih demonstranata koji su ranije već bili unutar zgrade.

Demonstranti su se, kako se navodi, u zgradi nalazili sve do dolaska policijskog pojačanja, a za to vrijeme su novinari ITN-a bili zatvoreni u svojim uredima.

The Guardian piše da iako su vakcine protiv koronavirusa bile dostupne većini britanske javnosti i iako je broj vakcinisanih u toj zemlji jedan od najvećih u svijetu, antivakserski protesti u toj zemlju izazivaju veliku zabrinutost kod rukovoditelja medija koji pokušavaju naći načine da zaštite svoje novinare od uznemiravanja.

Antivakserski demonstranti su, kako piše The Guardian, ovog mjeseca protestvovali protiv BBC News-a ispred zgrade tog medija, a osim toga, navodi se da su se demonstranti u ponedjeljak uputili i do kancelarija Googlea u Londonu gdje ih je dočekala policija.

Izvor: The Guardian

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.