Novinari u SAD-u u strahu od novih napada

Novinari u SAD-u u strahu od novih napada

Novinari u SAD-u u strahu od novih napada

Nakon ubistva pet uposlenika novine iz Marylanda, alarmantno je pitanje sigurnosti lokalnih novinara u SAD-u.

foto: pixabay/illustration

Mediji u Sjedinjenim Američkim državama pišu o tome kako je napadač ciljao redakciju Capital Gazette prošle sedmice kada je ubio petoro novinara, urednika i drugog osoblja, te kako je dugo gajio animozitet prema toj novini. New York Times ističe da je u zemlji u kojoj su česta masovna ubistva i pucnjave, moguće da su redakcije novi front za napadače.

„Škole su postale česta meta, od studenata do vrtića. Kino je napadnuto. Crkve, takođe. Ali ovo je rijedak napad na novinsku organizaciju, jednu od najstarijih u Americi, još iz 1700-tih“, piše New York Times.

Columbia Journalism Review piše kako je „rat protiv medija“ ušao u lokalne redakcije i napominje da je cjelokupni odnos prema medijima, čak i državnog vrha, često negativan, što je još više narušilo sigurnost u redakcijama.

„Dok predsjednik ide protiv CNN-a, New York Timesa, Washington Posta i drugih, reporteri u lokalnim redakcijama, širom Amerike, zapravo su na prvoj liniji fronta novog rata koji se vodi protiv medija u ovoj zemlji“, piše CJR i dodaje kako su lokalni novinari više izloženi budući da žive u manjim mjestima gdje je lako znati gdje novinar živi, gdje je redakcija i kuda se kreće.

Ubistvo pet uposlenika u redakciji Capital Gazette najsmrtonosniji je napad u SAD-u u kojem su stradali novinari od 2001. godine.

Izvor: Poynter, New York Times, CJR

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.