Novinarima zabranjen prilaz kampu Vučjak tokom izmještanja migranata i izbjeglica

Novinarima zabranjeno izvještavanje o izmještanju migranata iz kampa Vučjak

Novinarima zabranjen prilaz kampu Vučjak tokom izmještanja migranata i izbjeglica

Novinarima je zabranjen pristup iz sigurnosnih razloga.

foto: Imrana Kapetanović

Novinarima je danas tokom izmještanja migranata i izbjeglica iz kampa Vučjak iz sigurnosnih razloga zabranjen prilaz ovom kampu na skoro tri kilometra. Zbog ovog su reagovali iz Udruženja BH novinari koji su pozvali predstavnike lokalnih vlasti i Međunarodne organizacije (IOM) da novinarima omoguće izvještavanje sa ovog lokaliteta. U medijskoj zajednici tvrde da je ovo kršenje medijskih sloboda.

“Ja vas pozivam, kao medije, da budete naš partner i da vam se zahvalim što ste pratili cijelo vrijeme kroz ovu migrantsku situaciju. Vi koji ste nas najviše razumijevali, da i u ovom dijelu imate razmijevanja i da nam date podršku iz, ponajviše, sigurnosnog aspekta”, rekao je premijer USK-a, Mustafa Ružnić, na jučerašnjoj press konferenciji.

Migranti iz kampa Vučjak bi danas trebali biti izmješteni u prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva, nakon čega je planirano da se izmjeste u kasarnu u Blažuju, nakon što ona bude osposobljena. Iz Udruženja BH novinari je saopšteno da su svjesni da je izmještanje migranata iz USK-a  događaj visokog sigurnosnog rizika, ali da je istovremeno od velikog javnog značaja i da novinarima moraju biti osigurane informacije o cijelom postupku.

“Upravni odbor BH novinara zahtijeva od policije i međunarodnih organizacija da, radi brojnih medijskih ekipa na području USK i u blizini kampa Vučjak, organiziraju press konferencije na kojima će sa novinarima podijeliti informacije, ali i snimke i fotografije izmještanja migranata, te na taj način omogućiti javnosti pristup informacijama u vezi sa ovim događajem”, pišu BH novinari.

Medijskim ekipama i novinarima koji borave na ovom području, BH novinari apeluju da poštuju policijske procedure, te da izvještavaju u skladu sa novinarskom etikom i pravilima, bez senzacionalizma.

Izvor: BH novinari, Klix, Vlada USK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.