Novinarka Darija Komarova se suočava sa tri suđenja zbog izvještavanja o protestima u Rusiji

Novinarka Darija Komarova se suočava sa tri suđenja zbog izvještavanja o protestima u Rusiji

Novinarka Darija Komarova se suočava sa tri suđenja zbog izvještavanja o protestima u Rusiji

Zbog izvještavanja sa protesta podrške ruskom opozocionaru Aleksiju Navaljnom u Rusiji je 7.aprila uhapšeno najmanje pet novinara i medijskih radnika, piše Međunarodni institut za štampu.

foto: screenshot/The Guardian

Freelance novinarka i dopisnica Radija Slobodna Evropa/Radio Libery Darija Komarova suočava se sa tri suđenja zbog izvještavanja sa protesta podrške ruskom opozicionarnom lideru Aleksiju Navaljnom, piše Komitet za zaštitu novinara.

Prvo ročište suđenja novinarki Komarov održano je ove sedmice u okružnom sudu u ruskom gradu Čeboksariju a, kako se navodi, Komarov je saslušana zbog navodnog učestvovanja u protestima podrške Navaljnom 29. avgusta prošle godine.

Osim toga, Komarov će se tokom aprila, kako piše Komitet za zaštitu novinara, suočiti sa još dva, odvojena suđenja zbog navodnog učešća u protestima tokom januara ove godine. Komitet za zaštitu novinara piše da se u izvještaju Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty navodi da je Komarov izvještavala s navedenih protesta dok je bila na novinarskom zadatku za potrebe emisije Idel Realii čije emitovanje finansira američki Kongres i Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty.

Ukoliko bude osuđena za učešće u protestima, Komarov bi mogla biti izrečena novčana kazna u iznosu od 50 hiljada rubalja, odnosno 651 američki dolar, ili 15 dana pritvora za svaki od navedenih slučajeva, piše Komitet za zaštitu novinara.

Iz Komiteta za zaštitu novinara poručuju da bi vlasti u Rusiji trebale odustati od svih optužbi protiv novinarke Komarove i dopustiti njoj i ostalim novinarima da izvještavaju sa protesta bez straha od represije.

Ministarstvo pravosuđa Rusije je, kako piše Komitet za zaštitu novinara, označilo Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty, uključujući Idel Realii, kao strane agente koji su stavljeni pod pojačani nadzor vlade u svim ruskim republikama.

Međunarodni institut za štampu piše da je 7. aprila privedeno najmanje pet novinara i medijskih radnika koji su izvještavali sa protesta podrške Navaljnom ispred zatvora u kojem on služi kaznu i trenutno se liječi od respiratorne bolesti, istočno od Moskve. Demonstranti su tokom tih protesta, kako se navodi, tražili bolju medicinsku njegu za Navaljnog čije se zdravstveno stanje pogoršalo nakon štrajka glađu i pokušaja trovanja. Međunarodni institut za štampu piše da su uhapšeni zbog kršenja javnog reda i mira.

Među uhapšenim su, kako se navodi, i dopisnik CNN-a Matthew Chance i njegov kamerman, kao i Ivan Slobodenyuk, ruski novinar koji radi za Vot Tak TV, Dmitrij Nizovtsev, voditelj YouTube kanala Navalny Headquarters i Dmitrij Kiselev iz Open Reportersa.

Svih pet navedenih medijskih radnika je nakon nekoliko sati pušteno na slobodu a, kako se navodi, dopisnik CNN-a je rekao da su svi novinari bili zatvoreni zajedno sa advokatima i uhapšenim aktivistima.

Prema ranijim izvještajima, Međunarodni institut za štampu piše da je tokom protesta podrške Navaljnom, uhapšeno oko 11 hiljada ljudi, uključujući oko 200 novinara.

Iz Međunarodnog instituta za štampu su osudili navedena hapšenja, a saopšteno je i da je nepodnošljivo da se na takav način potiskuje izvještavanje o opozicijskom pokretu u Rusiji. Iz tog instituta su pozvali vlasti Rusije da zaustave samovoljna hapšenja i nasilje kao sredstva uznemiravanja, represije i zastrašivanja novinara kako bi se osigurala njihova sigurnost i sloboda medija.

Navaljni je uhapšen 17. januara ove godine po povratku u Moskvu iz njemačkog grada Berlina u kojem je bio na liječenju od trovanja za koje su, kako piše Međunarodni institut za štampu, novinari otkrili da su odgovorni hemičari iz Rusije od kojih je jedan naknadno priznao da su ga, na taj način, htjeli ubiti.

Izvor: CPJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.