Rusija: Novinar Sergej Smirnov osuđen na 25 dana zatvora

Rusija: Novinar Sergey Smirnov osuđen na 25 dana zatvora

Rusija: Novinar Sergej Smirnov osuđen na 25 dana zatvora

Zatvorska kazna zbog retvitovanja tvita o protestima koji se u Rusiji održavaju u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom.

foto: wikimedia

Moskovski okružni sud je u srijedu ove sedmice osudio glavnog urednika Mediazona Sergeja Smirnova na 25 dana zatvora zbog retvitovanja posta o pozivu na proteste protiv Kremlja, piše Evropska federacija novinara.

Meduza piše da su policijski službenici 30. januara uhapsili Smirnova ispred njegove kuće u Moskvi dok je bio u šetnji sa sinom, a nakon višesatnog policijskog nadzora bio je oslobođen do suđenja.

Evropska federacija novinara piše da je Smirnov optužen jer je, prema ruskim zakonima, više puta prekršio pravila za održavanje javnih događaja, a optužbe su nastale nakon prenošenja poruke koju je 20. januara objavio na društvenim mrežama. Smirnov je, kako se navodi, objavio tvit sa fotografijom na kojoj su bili prikazani datum i vrijeme održavanja skupa podrške uhapšenom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

Mediazona je prenijela da je retvitovanje ovog posta za policiju predstavljao poziv neograničenom broju učesnika da prisustvuju neovlaštenom skupu 23 januara, a iz tog medija su, kako piše Evropska federacija novinara, poručili da prenesena fotografija nije sadržavala pozive na proteste.

Smirnov je, kako se navodi, rekao da je jednostavno retvitovao šalu i nije pozivao ljude da dođu na skup, kojem nije prisustvovao. Evropska federacija novinara piše da je Smirnov tokom saslušaja na sudu rekao da retvitovanje nije isto što i odobrenje.

Podršku novinaru pružilo je više od 30 medija, a  Evropska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara osudile su odluku moskovskog suda kojom je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 25 dana.

Glavni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez je rekao da je kazna od 25 dana zatvora zbog retvitovanja tvita potpuno smiješna i da ona pokazuje odlučnost ruskih vlasti da ušutkaju nezavisni glas u vrijeme kada se tokom masovnih protesta osuđuje zloupotreba moći u toj zemlji.

Monitoring ruske medijske organizacije JMWU je pokazao da je tokom protesta u Rusiji najmanje 120 novinara uhapšeno, pretučeno ili su ometani tokom izvještavanja, a Evropska federacija novinara piše da je riječ o jednom od najvećih protesta u posljednjih nekoliko godina organizovanih protiv predsjednika te zemlje Vladimira Putina.

Izvor: EFJ, IFJ, Meduza

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.