Novinarke manje bivaju osuđene, ali dobijaju duže zatvorske kazne

Novinarke manje bivaju osuđene, ali dobijaju duže zatvorske kazne

Novinarke manje bivaju osuđene, ali dobijaju duže zatvorske kazne

Novinarke su dobile pet od devet najdužih kazni izrečenih novinarima od početka 2023.

foto: RSF

Reporteri bez granica (RSF) su 8. marta, na Međunarodni dan žena, objavili saopštenje u kojem su željeli ukazati da novinarke izdržavaju duže kazne za razliku od muških kolega.

RSF je istakao da, iako je 12,7 posto u svijetu trenutno pritvorenih novinarki (69 žena, 474 muškarca), novinarke su dobile pet od devet najdužih kazni izrečenih novinarima od početka 2023.

Ovih pet novinarki, kako se dodaje u saopštenju, osuđene su na zatvorske kazne u rasponu od deset godina do doživotnog zatvora.

Iako su u manjini među novinarima koji su trenutno u zatvoru, novinarke su dobile 55 posto najdužih kazni izrečenih medijskim profesionalcima od januara 2023. RSF naglašava da nikada ovoliko novinarki nije bilo tako oštro kažnjeno u proteklih pet godina.

Tri od pet najdužih kazni dobile su novinarke Maryna Zolatava, Liudmila Chekina i Valeriya Kastsiuhova u Bjelorusiji, dok je Mijanmar izrekao najdužu od svih - doživotnu kaznu za Shin Daewe. Ove dvije zemlje se nalaze na popisu zemalja koje najviše zatvaraju novinare na svijetu te takođe, kako je naveo RSF, strogo kažnjavaju žene jer su se usudile braniti slobodu izvještavanja. Podsjećaju da je u januaru 2023. radijska voditeljica Floriane Irangabiye postala prva novinarka osuđena u Burundiju u najmanje pet godina, dobivši desetogodišnju kaznu.

Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a, izjavio je povodom Međunarodnog dana žena kako se dešava neviđeni progon novinarki te je istakao nepokolebljivu posvećenost cijelog tima RSF-a da podrži novinarke. Kako je rekao, do sada je pružena pomoć za 140 novinarki u 2023.

Deloire dodaje da RSF podržava i različite projekte kao što je izgradnja posebnog prostora u Gazi kako bi novinarke mogle da nastave raditi, pružanje obuke o izvještavanju o izborima za novinarke u Senegalu i program radionica za više od 100 novinarki sa lokalnim partnerom u Indiji - Mrežom žena u medijima.

Organizacija je podsjetila da je samo Bjelorusija bila odgovorna za tri od pet najstrožih kazni izrečenih novinarkama, a kazne od deset do 12 godina zatvora izrečene su 2023. za Marynu Zolatavu (Tut.by), Liudmilu Chekinu (Tut.by) i Valeriyu Kastsiuhovu (Bjeloruski godišnjak).

“Novinarke koje rade za nezavisne medije koje kritikuju vlasti bile su podvrgnute posebno oštrom tretmanu nakon postizbornih protesta u augustu 2020. godine“, rekla je Jeanne Cavelier, čelnica RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

U Burundiju, Floriane Irangabiye, voditeljica radijske emisije, osuđena je na deset godina zatvora u januaru 2023. iako nijedna novinarka nije osuđena najmanje pet godina, i jedina je novinarka koja je trenutno pritvorena u ovoj centralnoafričkoj zemlji.

RSF podsjeća da je ona osuđena za “podrivanje unutrašnje sigurnosti nacionalne teritorije”, kao i da je bila smještena u susjednoj Ruandi gdje je radila za Radio Igicaniro, radio stanicu koja kritički izvještava o burundijskoj vladi, dok u pozadini, navodi RSF, postoji napetost između dvije zemlje. Vrhovni sud Burundija potvrdio je njenu kaznu u žalbenom postupku prošlog mjeseca.

Mijanmarska vojna hunta je, naglašava RSF, otišla korak dalje u progonu novinara u januaru 2024. kada je režiserka dokumentarnih filmova Shin Daewe dobila doživotnu kaznu zatvora, odnosno najstrožu kaznu izrečenu bilo kojem medijskom profesionalcu od vojnog udara u februaru 2021. Ukupno 62 druga medijska profesionalca, uključujući sedam žena, trenutno se nalaze u zatvorima u Mijanmaru, čime su naglašeni razmjereri ekstremne netrpeljivosti hunte prema slobodi medija.

I u Iranu se nastavljaju napadi na novinare. Nakon što su izvještavali o smrti kurdske studentice Mahse Amini u septembru 2022., novinarke Elahe Mohammadi i Niloofar Hamedi su u oktobru 2023. dobile po šest, odnosno sedam godina zatvora. Mohammadi i Hamedi su privremeno puštene na slobodu u januaru, nakon što su bile u pritvoru 15 mjeseci, ali postoji rizik da budu vraćene u zatvor nakon što se njihove žalbe saslušaju. Četiri novinarke su trenutno u zatvoru u Iranu, uključujući Narges Mohammadi, dobitnicu Nobelove nagrade za mir 2023., koja je u pritvoru od novembra 2021. godine.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.