Novinarke u Švicarskoj u štrajku, traže bolje uslove rada

Novinarke u Švicarskoj u štrajku, traže bolje uslove rada

Novinarke u Švicarskoj u štrajku, traže bolje uslove rada

“Nema žena, nema vijesti – više žena, više vijesti”.

foto: Twitter / medienfrauenstreik

U Švicarskoj danas počinje štrajk u kojem se traže bolji uslovi rada za žene, uključujući medijski sektor, javlja Evropska federacija novinara (EFJ), koja zajedno sa Međunarodnom federacijom novinara (IFJ), daje punu podršku švicarskim sindikatima Syndicom i Impressum i njihovim članovima.

Četiri godine nakon prvog nacionalnog feminističkog štrajka 2019. godine, podsjeća EFJ, žene i dalje traže bolju zaštitu od uznemiravanja, više žena na odgovornim pozicijama i novinarstvo bez seksizma i rasizma.

“Nema žena, nema vijesti – više žena, više vijesti” - slogan je s kojim se švicarski novinarski sindikati spremaju izaći na ulice kako bi pojačali zahtjeve o pitanjima koja su se neznatno promijenila od 2019. godine.

Njihovi zahtjevi uključuju bolju zaštitu od uznemiravanja, jednaku platu, pomirenje između posla, porodice i mentalnog zdravlja, žene na odgovornim pozicijama, više raznolikosti u medijima, tražeći također da nema seksizma, niti rasizma.

EFJ prenosi da švicarske redakcije nisu imune na mizoginiju te navodi da brojke pokazuju kako novinarke i dalje zarađuju manje od svojih muških kolega, muškarci su i dalje zaduženi za određene vijesti, žene i dalje doživljavaju više uznemiravanja na radnom mjestu, na terenu i na internetu, a profesiju mnogi i dalje vide kao nespojivu sa željom da se zasnuje porodica, što rezultuje time da mnoge žene odlaze u druge profesije.

Za Melinu Schröter, regionalnu sekretarku medijskog sektora u Syndicomu, nedavni napredak nije dovoljan.

“Od 2019. godine, prethodnog velikog feminističkog štrajka, nekoliko koraka se pomjerilo u švicarskim medijima. Mnoge medijske profesionalke javno su osudile uznemiravanje, mačo kulturu i mobing koji su rasprostranjeni u uredničkim odjelima. Bilo je nekoliko pomaka, kao što je viši broj žena na visokim pozicijama, eksterne strukture za prijavljivanje slučajeva uznemiravanja u određenim medijima i češća upotreba termina feminicid a ne zločin iz strasti. Uprkos ovim skromnim naprecima, potrebno je napraviti velike korake ka većoj jednakosti”, izjavila je.

U saopštenju objavljenom 13. juna, Vijeće za ravnopravnost spolova IFJ izrazilo je zabrinutost zbog pada prava žena širom svijeta i ponovilo hitnu potrebu da se “preduzmu konkretni koraci za okončanje seksizma i rasizma”. Predsjednica Vijeća za ravnopravnost spolova María Ángeles Samperio kazala je da bez jednakosti između muškaraca i žena ne može biti pravde ni demokratije. Dodaje da se to odnosi i na situaciju novinarki koje prečesto i dalje rade u nesigurnijim uslovima od muškaraca.

“Moramo promijeniti ovu dinamiku, ne samo da ojačamo jednakost u redakcijama, već i da ponudimo inkluzivniji medijski diskurs u korist žena i bez rasizma”, rekla je.

EFJ i njegova Ekspertska grupa za rod i različitost (GENDEG) također su uputili podršku sindikatima i svim novinarima koji štrajkuju u borbi za ravnopravnost.

“U 2023. više ne možemo prihvatiti rodne nejednakosti u redakcijama. Ustajemo sa švicarskim novinarkama u borbi za njihova prava i napredovanju ka stvarnoj jednakosti u medijima. 14. juna pozivamo sve evropske novinare da pošalju podršku svojim švicarskim kolegama na društvenim mrežama”, rekla je Elena Tarifa, predsjednica GENDEG-a.

Kampanju možete pratiti na Twitteru i Instagramu uz hashtag #Nowomennonews2023.

Izvor: EFJ

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.