Evropska federacija novinara traži da se novinarki iz Turske odobri azil u Švicarskoj

Evropska federacija novinara traži da se novinarki iz Turske odobri azil u Švicarskoj

Evropska federacija novinara traži da se novinarki iz Turske odobri azil u Švicarskoj

EFJ piše da će novinarka završiti u zatvoru ukoliko bude deportovana u Tursku.

foto: impressum

Kurdska novinarka Pehiran Kaya, koja je utočište našla u Švicarskoj, suočava se s deportacijom u Hrvatsku, jer je njen zahtjev za azil u Švicarskoj dva puta odbijen, javlja Evropska federacija novinara (EFJ) tražeći od švicarskog Federalnog suda (BVGer) da se suzdrži od deportacije novinarke kojoj u Turskoj prijeti zatvorska kazna.

Ovom zahtjevu pridružili su se svom švicarskom ogranku Impressum, kao i Reporterima bez granica (RSF).

Hrvatska je prva zemlja kroz koju je Kaya proputovala bježeći iz Turske, navodi EFJ. “Povratak u Hrvatsku bio bi izuzetno opasan za politički progonjenu novinarku koja je bila zatvorena dva dana u toj zemlji i gdje je bila podvrgnuta nečovječnom postupanju hrvatskih policijskih snaga nalik mučenju”, piše EFJ. Ukoliko bi je Hrvatska deportovala u Tursku, Švicarska bi bila odgovorna za to, navodi EFJ, dodajući da je to u suprotnosti sa ljudskim i međunarodnim pravom.

Kaya je 15 godina radila kao novinarka u Turskoj specijalizirajući se za ljudska prava. EFJ piše da je razotkrivala nepravedno postupanje prema kurdskom narodu i radila za novine orijentisane na žene. Pisala je za novinsku agenciju Dicle i žensku novinsku agenciju Jinha koje su po Zakonu o vanrednom stanju u Turskoj, donesenom 2015. godine, zatvorene. Zatvaranjem ovih kuća, Kaya je jedno vrijeme bila nezaposlena, ali je nakon toga radila kao freelance novinarka za nekoliko medijskih kuća.

Zbog tema koje je obrađivala, piše EFJ, suočena je sa optužbama za "širenje propagande za terorističku organizaciju" i "pripadništvo terorističkoj organizaciji". Osuđena je na godinu i tri mjeseca zatvora zbog "propagande", a u decembru 2021. osuđena je na 11 mjeseci i 20 dana zatvora zbog "vrijeđanja predsjednika".

U Švicarskoj je dva puta zatražila azil što je Državni sekretarijat za migracije (SEM) odbio. Švicarski Federalni sud je poništio prvu odluku SEM-a, a ako joj drugi pokušaj na tom sudu bude odbijen, Kaya će, na osnovu Dublinske konvencije, biti vraćena u Hrvatsku. Tamo je, ističe EFJ, izložena velikom riziku od hapšenja i deportacije nazad u Tursku jer Hrvatska ima dobre diplomatske odnose s Turskom.

EFJ je u rezoluciji usvojenoj 12. maja 2023. pozvao švicarske vlasti da se uzdrže od deportacije ili repatrijacije Pehiran Kaye ističući da joj treba dati pravo da ostane i radi u Švicarskoj.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.