Novinarska udruženja pozivaju medije da odgovorno izvještavaju o korona virusu

Novinarska udruženja pozivaju medije da odgovorno izvještavaju o korona virusu

Novinarska udruženja pozivaju medije da odgovorno izvještavaju o korona virusu

Potrebno izbjegavati rječnik koji izaziva strah i dati prostor stručnjacima.

Foto: Pixabay

Novinarska udruženja pozivaju medije da odgovorno izvještavaju o korona virusu (COVID-19) i izbjegnu stvaranje nepotrebne panike ili dijeljenje diskriminatornih i rasističkih komentara. Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara smatraju da je uloga medija da građanima pruže provjerene i tačne informacije zasnovane na činjenicama i izbjegnu senzacionalističko izvještavanje koje bi moglo dovesti do opće panike i straha. Evropska federacija novinara također napominje da su novinari dužni suzbiti neistine i dezinformacije o korona virusu te dati prostor stručnjacima.

''Novinari i mediji moraju izvještavati o činjenicama i pouzdanim znanstvenim izvorima, izbjegavajući nagađanja. Treba izvjegavati rječnik koji izaziva strah, a koji bi mogao stvoriti uzbunu, koja ne odgovara stvarnosti. Novinari bi također trebali biti posebno osjetljivi na privatnost osoba koje su pogođene korona virusom'', navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara.

Evropska federacija novinara također žali i zbog nedostatka koordiniranog odgovora Evropske unije na pandemiju korona virusa i pozivaju donositelje odluka u Evropskoj uniji da daju jasnu preporuku za borbu protiv širenja pandemije.

Udruženje BH novinari također poziva predstavnike vlasti i zdravstvenih institucija u BiH da pruže pravovremene i transparentne informacije, kako bi novinari i javnost imali pristup svim relevantnim podacima. Također, navode da je važno da poslodavci svakodnevno procjenjuju rizike kojima se izlažu novinari koji izvještavaju o koronavirusu s terena i unutar redakcije.

Zbog korona virusa brojne medijske konferencije u svijetu su otkazane, dok se medijske kuće pripremaju za rad izvan redakcija. Fact-checkeri iz svih dijelova svijeta udruženi u projekt  #CoronaVirusFacts do sada su objavili osam izvještaja o dezinformacija i lažnim vijestima o korona virusu. Medijska udruženja i organizacije također objavljuju smjernice i savjete za novinare za izvještavanje o korona virusu, a među njima i Međunarodna mreža novinara. U periodu katastrofa ili epidemija, novinarska udruženja pozivaju medije da se naročito oslone na Globalnu etičku povelju za novinare i podsjećaju na njen prvi princip ''Poštivanje činjenica i prava javnosti na istinu prva je dužnost novinara".

Izvori: IFJ, EFJ, Udruženje Bh. novinari, Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.