Novinarske organizacije traže oslobađanje novinara iz Turske

Novinarske organizacije traže oslobađanje novinara iz Turske

Novinarske organizacije traže oslobađanje novinara iz Turske

EFJ i IFJ navode da je Diren Keser zatvoren zbog objavljivanja vijesti na društvenim mrežama

foto: Platforma za slobodu medija Vijeća Evrope / X

Evropska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) zajedno sa svojom turskom podružnicom DİSK Basın-İş traže hitno oslobađanje novinara iz Turske Direna Kesera, koji je, kako je navedeno, zatvoren zbog objavljivanja vijesti na društvenim mrežama 2015. godine.

U saopštenju EFJ-a i IFJ-a od petka se navodi da su policajci 27. februara 2024. uhapsili Kesera, reportera novinske agencije Pir (PİRHA), u njegovoj kući nakon što mu je Kasacijski sud potvrdio zatvorsku kaznu. Keser je prebačen u zatvor Tarsus u Turskoj.

Keser je 2017. godine optužen za “propagandu ilegalne organizacije” zbog toga što je, piše u saopštenju EFJ-a i IFJ-a, 2015. podijelio pet novinskih članaka na društvenim mrežama. U to vrijeme, Keser je vodio emisije “Hak Yolu” i “Akdeniz'in Güncesi” na televizijskom kanalu 10 koji je kasnije zatvoren dekretom o vanrednom stanju. Sud ga je 26. decembra 2017. godine osudio na 21 mjesec zatvora.

Keser se žalio na presudu 2018. godine, tvrdeći da njegove objave spadaju u djelokrug njegovih profesionalnih aktivnosti, a okružni apelacioni sud je odbio žalbu i potvrdio kaznu. Uhapšen je 2019. godine, ali je pušten nakon četiri mjeseca nakon zahtjeva podnesenog Kasacijskom sudu koji je rezultirao obustavom izvršenja kazne na koju je uložena žalba.

Kasacijski sud je presudu potvrdio 2. februara 2024. godine.

Keserov advokat Mehdi Zana Akkaya i DİSK Basın İş osudili su i presudu i hapšenje. Akkaya je presudu Kasacijskog suda nazvao “napadom na novinarsku profesiju i pravo javnosti da dobije informacije”, jer, kako se navodi, nije utvrđeno postojanje konkretne opasnosti koja se traži pod optužbom za “propagandu”. Takođe je rekao da je policija izvršila hapšenje bez prethodne najave, što je u suprotnosti sa zakonskom procedurom koja se tiče kazni kraćih od pet godina zatvora i propisanom procedurom u krivičnim pitanjima.

Ogranak DİSK Basın-İş u južnom gradu Turske Mersinu je u saopštenju istakao da je kazna izrečena njihovom članu “u suštini kazna izrečena slobodnim medijima, istinitim vijestima, glasu opozicije i novinarskom identitetu”.

“Ovo hapšenje, skoro deset godina nakon navodnih krivičnih djela, je čisto zastrašivanje”, kazali su iz EFJ-a i IFJ-a. “Ova kazna je potpuno nesrazmjerna i potpuno neopravdana. Tražimo da se Diren Keser pusti na slobodu i da se optužbe povuku”, dodali su.

Podsjetili su da su podnijeli upozorenje Platformi Vijeća Evrope za sigurnost novinara.

 

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.