Novinarstvo u Srbiji danas

Novinarstvo u Srbiji danas

Novinarstvo u Srbiji danas

Povodom dvadeset godina od osnivanja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), 26.03.2014. u Medija Centru u Beogradu, organizovana je tribina na kojoj se razgovaralo o trenutnom stanju novinarstva u Srbiji.
 
 
O medijima i medijskoj sceni u Srbiji, Vukašin Obradović, predsjednik NUNS-a izjavio je: "Srpsku medijsku scenu možete posmatrati sa mnogo strana ali iz bilo kojeg ugla da pogledate, sudarit ćete se sa otužnom slikom, slabo plaćenih uplašenih novinara podložnih autocenzuri, potkupljivih medija koji svoj opstanak jedino vide u dodvoravanju vladajućoj političkoj opciji i državi koja tri godine bezuspješno donosi medijski zakon."
 
Na tribini je bilo govora o medijima i ljudskim pravima, regulativnoj praksi Republičke radiodifuzne agencije, položaju lokalnih medija ali i o tabloidizaciji medija u Srbiji za koje Obradović ističe kako su postali nezaobilazni dio, ne samo novinarstva nego i društva: "Kada pričamo o tabloidima u Srbiji moramo da imamo na umu da se radi, ne o medijskim nego o političkim projektima. Tu novinarstva gotovo da i nema. Tabloidi su eksplicitni izraz palanačkog duha, na žalost danas u Srbiji dominantnog vrijednosnog sistema i u tome je njihova snaga."
 
Snimak tribine o stanju novinarstva u Srbiji, dostupan je na stranici MC Web televiziji