Novinaru određen zatvor od 15 godina po izmišljenim optužbama u Kini

Novinaru određen zatvor od 15 godina po izmišljenim optužbama

Novinaru određen zatvor od 15 godina po izmišljenim optužbama u Kini

Međunarodne organizacije pozivaju na oslobađanje novinara Shangguana Yunkaija.

foto: RSF

Kineskom novinaru Shangguanu Yunkaiju izrečena je zatvorska kazna u trajanju od 15 godina, javio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) prošle sedmice osuđujući kaznu i pozivajući vlasti da ga odmah oslobode. Osudama i pozivanju na oslobađanje su se pridružili i Reporteri bez granica (RSF).

Zatvor mu je određen, kako je javio RSF, na temelju izmišljenih optužbi. Dodaje se da je Yunkai istraživački novinar poznat po svojim istragama o korupciji kineskih dužnosnika.

Okružni sud u kineskom gradu Ezhou izrekao je kaznu zatvora od 15 godina i novčanu kaznu od oko 50.000 eura 5. januara nakon što je novinar osuđen za, između ostalog, prodaju lažnih lijekova, izazivanje svađa i nevolja, prevaru i bigamiju, rekao je advokat Yunkaija Gui Yiju, te dodao da novinar planira uložiti žalbu na presudu.

Yunkaija je policija u gradu Ezhou uhapsila u aprilu 2023. i držala ga u izolaciji pod optužbom, kako je rekao sagovornik CPJ-a, da je prodavao lažne lijekove nakon što je objavio članak o tome kako je policija tukla tužitelja u sudu u Ezhouu 2021.

“Suđenje Shangguanu je od samog početka trebalo proglasiti pogrešnim zbog sukoba interesa unutar gradskih pravosudnih institucija“, rekla je Iris Hsu, predstavnica CPJ-a za Kinu.

“Kazna je isključivo osvetnička i kineske vlasti moraju odmah i bezuslovno osloboditi Shangguana, odbaciti sve optužbe protiv njega i prestati s progonom novinara zbog njihovog izvještavanja”, istakla je.

“Ova nevjerojatno stroga kazna, temeljena na izmišljenim optužbama, očito dolazi kao odmazda protiv istraga Shangguana Yunkaija o korupciji. Pozivamo međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na kineske vlasti kako bi osigurale njegovo oslobađanje zajedno sa svim ostalim novinarima i braniteljima slobode medija koji su pritvoreni u zemlji“, izjavio je Cedric Alviani, direktor ureda RSF-a za Aziju i Pacifik.

Yunkai, koji je radio za državne novine Legal Daily, posljednjih je godina vodio nekoliko grupa na WeChatu, vodećoj društvenoj mreži u Kini, gdje je, kako navodi RSF, dijelio dokaze o stotinama kršenja discipline i zakona službenika. Tokom 1990-ih, dodaje RSF, njegove istrage su otkrile koruptivne radnje Xua Penghanga, tadašnjeg pomoćnika guvernera pokrajine Hubei, te su pridonijele smjeni dužnosnika.

​Kina se 2022. nalazila na drugom mjestu zemalja koje najviše zatvaraju novinare na svijetu, sa najmanje 43 novinara iza rešetaka, prema godišnjem popisu CPJ-a za 2022. godinu. Popis za 2023. bi trebao biti objavljen ovog mjeseca.

Kina se prema RSF-ovom Indeksu slobode medija nalazi na 179. od 180 zemalja za 2023., dok se prema njihovoj listi Kina nalazi na prvom mjestu zemalja koje najviše zatvaraju novinare, sa trenutno najmanje 121. novinarom u pritvoru.

Izvor: CPJ, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.