NUNS: Mediji krše prava oboljelih i zaraženih osoba

NUNS: Učestalo kršenje prava oboljelih i dostojanstva preminulih od COVID-19

NUNS: Mediji krše prava oboljelih i zaraženih osoba

NUNS je zbog kršenja kodeksa i zakona o izvještavanju u vanrednim situacijama Srbije najavio pokretanje postupaka i prijava regulatornim tijelima protiv pojedinih medija.

Foto:NUNS

Zbog kršenja novinarskih kodeksa i zakona Srbije koji se odnose na prava zaraženih i oboljelih osoba, ali i dostojanstva umrlih, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ponovo upozorava novinare i medije da prilikom izvještavanja tokom pandemije koronavirusa COVID-19 poštuju postojeće zakone i kodekse ove zemlje, posebno Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Iz udruženja su poručili da su brojni mediji, posebno štampani, posljednjih dana grubo kršili ljudska prava zaraženih i oboljelih, kao i dostojanstvo preminulih osoba. Kao primjer toga naveli su slučaj izvještavanja o širenju virusa u Novom Pazaru.

“Dnevne novine, a na prvom mestu Večernje novosti, svojim naslovima su žigosali osobu za koju je utvrđeno da je prvi oboleo od posledica virusa, a takođe su svojim izveštavanjem ugrozili prava i njegovih najbližih koji su takođe zaraženi virusom”, piše NUNS.

Iz NUNS-a ističu da iako nijedan medij nije objavio ime osobe, navođenjem zanimanja i dijela grada u kojem osoba posjeduje radnju jasno su ukazali o kome se radi i da su naslovi poput “Pekar posejao virus po Pazaru” stigmatizovali tu osobu i njegovu porodicu. Slično kršenje profesionalnih standarda, NUNS je uočio i u nedavnim tekstovima o preminulom prijatelju iz djetinjstva predsjednika Srbije, u izvještajima o zaraženim osobama u državnim ministarstvima, kao i u brojnim drugim tekstovima, naročito u tabloidima.

Kada je riječ o kršenju prava na privatnost u elektronskim medijima, iz udruženja navode primjer televizije Pink koja je u Nacionalnom dnevniku prikazala bolničke sobe sa najugroženijim pacijentima blago zamagljujući njihova lica čime su prekršili obavezu poštivanja ljudskih prava i dostojanstva ličnosti iz propisa o elektronskim medijima i propise koji garantuju zaštitu podataka iz prava pacijenata.

“Na snimcima su se mogli uočiti i bolnički kartoni na krevetima pacijenata, a čak je uzeta i izjava od jednog od pacijenata čiji se deo lica mogao jasno videti”, naveli su iz NUNS-a.

NUNS je podsjetio da Zakon o pravima pacijenata i Zakon o zdravstvenoj zaštiti ove zemlje propisuju da zdravstveni status i bolesti od kojih neko boluje spadaju u domen privatnosti i ne smiju biti objavljeni bez izričitog pristanka osobe o kojoj je riječ.

Kako bi ukazali na nedopustivo kršenje Kodeksa o uslovima vanrednog stanja i pokušali spriječiti obavljivanje sličnih tekstova, NUNS je najavio pokretanje postupka pred Komisijom za žalbe Saveta za štampu i podnošenje prijave Regulatornom telu za elektronske medije.

Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.