NUNS podsjeća na važnost psihološke podrške novinarima

NUNS na Međunarodni dan mentalnog zdravlja podsjeća da nudi psihološku podršku novinarima

NUNS podsjeća na važnost psihološke podrške novinarima

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra
 
foto: Pixabay
 
Na Međunarodni dan mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. oktobra, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) objavilo je saopštenje u kojem podsjeća da svojim članovima nudi psihološku podršku.
 
NUNS je, ističe se, obezbijedio psihološku podršku za sve novnare kojima je ona potrebna, a u saradnji sa organizacijom Međunarodna mreža pomoći (International Aid Network – I.A.N.). Tip podrške koji je trenutno na raspolaganju članovima i članicama NUNS-a je: individualna psihološka podrška, individualna psihoterapija, grupna psihoterapija za grupe od 5-12 učesnika.
 
Trajanje grupne sesije je 90 minuta, individualne 50 minuta, a psihijatrijske konsultacije su dostupne po potrebi.
 
Naglašeno je da se IAN i NUNS obavezuju da će poštovati diskreciju i poverljivost u radu sa upućenim korisnicima, zaštitu podataka o korisnicima. Navode da se rad sa korisicima bazira na najboljem interesu korisnika, uz princip dobornamjernosti, te striktnu neutralnost i nepristrasnost u radu.
 
Kako je navedeno u saopštenju NUNS-a, Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se od 1992. godine jer postoji sve izraženija obaveza da se o ovom problemu govori i radi na njegovom rješavanju.
 
Ističe se da mentalni poremaćaji pogađaju ljude oba spola, svih starosnih uzrasta, iz svih sredina, a statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije iz 2002. godine ukazuju na to da na stotine miliona ljudi u svijetu pati od depresije, samo jedne forme mentalnog poremećaja. Depresija je, dodaje NUNS, glavni uzrok invalidnosti i nalazi se na četvrtom mjestu globalnog opterećenja od bolesti.
 
"Mentalno zdravlje podrazumijeva skladan odnos u samoj ličnosti u emocionalnom, intelektualnom i socijalnom smislu. Mentalno zdravlje je veoma važno za dobro funkcionisanje svakog pojedinca i društva, jer psihički poremećaji ne izazivaju samo pogoršanje kvaliteta života, patnju i otuđenost oboljelih osoba, već cijeloj zajednici stvaraju ogromno opterećenje posredovano ekonomskim faktorima", navodi se u saopštenju.
 
Prema rezultatima "Istraživanja o radnim pravima i položaju novinara i medijskih radnika u Srbiji", koje je u septembru predstavilo Udruženje novinara Srbije, navedeno je između ostalog da 18 posto ispitanika smatra da novinarski posao utiče na mentalno zdravlje, a da 52 posto ispitanika misli da posao veoma negativno ili uglavnom negativno utiče na njihovo mentalno zdravlje. 
 
Prošle godine je Univerzitet Middlesex u Londonu objavio set preporuka za podršku mentalnog zdravlja novinara u sklopu projekta “Emocionalni rad novinara u eri društvenih medija”. U pet preporuka za novinare i medijske organizacije istaknuti su problemi s kojima se novinari susreću, a koji uključuju i stres i zlostavljanje na internetu, ali i načini kako se boriti protiv takvih izazova. Preporuke su dostupne na ovom linku.
 
Izvor: NUNS
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.