NY Daily News prepravio fotografiju žrtve eksplozije

NY Daily News prepravio fotografiju žrtve eksplozije

Novine New York Daily News su se našle u središtu debate o etici manipulacije fotografijama nakon što su na naslovnici objavili prepravljenu fotografiju žrtve eksplozije na bostonskom maratonu.

Fotografija povrijeđene žene koja u krvi leži na zemlji djelo je fotografa Boston Globe-a, Johna Tlumackog, a na naslovnici NY Daily News-a prenesena je uz izmjene koje povrede noge prikrivaju hlačama. Nakon što je jedan urednik primijetio razliku između originalne fotografije i one objavljene na naslovnici novina, glasnogovornik NY Daily News-a objasnio je da je fotografija izmijenjena "iz poštovanja prema žrtvama, preživjelima i njihovim porodicama" i da smatra da su i drugi mediji trebali pokazati sličan nivo osjetljivosti.

Ovakva odluka uredništva privukla je pažnju medijske javnosti i blogosfere i potakla rasprave o etičkim pitanjima izvještavanja iz kriznih situacija, zajedno sa široko kritiziranim potezom New York Post-a koji je, prije nego što je objavljen oficijelni broj žrtava, u javnost pustio netačnu informaciju da je u eksploziji na bostonskom maratonu poginulo 12 ljudi. 

Izvor: International Business Times, Huffington Post, Politico