Održana panel diskusija: “Da li su novinarke u BiH sigurne i zašto nisu?”

Održana panel diskusija: “Da li su novinarke u BiH sigurne i zašto nisu?”

Održana panel diskusija: “Da li su novinarke u BiH sigurne i zašto nisu?”

O sigurnosnim izazovima i njihovom prevazilaženju govorile su novinarke i književnice iz BiH.

Nasilje nad novinarkama u BiH se ne smije tolerisati i o njemu se treba više govoriti, zaključile su novinarke i književnice na jučerašnjoj panel diskusiji održanoj u Sarajevu “Da li su novinarke u BiH sigurne i zašto nisu?”.

“Za razliku od muškaraca, novinarke se susreću sa drugačijim vrstama nasilja, na drugačiji način im se prijeti jer su žene, a izložene su i seksualnom nasilju”, rekla je Hatidža Gušić iz Balkanske istraživačke regionalne mreže.

U diskusiji su učestvovale književnica Martina Mlinarević, pravnica Biljana Radulović, novinarke Dalija Hasanbegović Konaković i Marija Arnautović, ali i ambasodorica OSCE-a u BiH, Kathleen Kavalec, koja je podsjetila da su govor mržnje, uvredljivi  komentari i prijetnje upućene novinarkama online sve učestalije u BiH i u svijetu i da su novinarke dvostruko više izložene napadima nego njihove muške kolege.

“Stvorena je atmosfera u kojoj je puno lakše udariti na ženu u svakoj profesiji, nego na muškarca. Generalno se treba pričati o napadima i na novinare i na novinarke. BiH, prema Indeksu slobode medija Reportera bez granica, kotira bolje od svih ostalih zemalja regije, ali svjedoci smo učestalih napada na novinare u proteklim mjesecima. Uz to, nemamo nikakvih sudskih epiloga. Moramo pričati o tome, ohrabriti žene da pričaju o nasilju u svakoj profesiji”, poručila je Hasanbegović Konaković.

Pravnica Biljana Radulović je rekla da se broj tužbi za klevetu povećao u posljednje vrijeme i da postoje slučajevi novinarki kojima se prijeti fizičkom likvidacijom, naročito onima koje izvještavaju o korupciji i kriminalu. Iako u BiH ne postoje specifični zakoni za rješenje ovakvih napada, Radulović kaže da bi i postojeći zakoni bili dovoljni kada bi se primjenjivali. Radulović je dodala i to da se medijski prostor treba iskoristiti i izvještavati što više o napadima.

“Da ta podrška u početku ide kroz medije, a onda da ta kompletna novinarska podrška krene od svih, a ne samo od udruženja. Nije bitan broj udruženja, bitno je da su ona orkestrirana, da oni imaju zajednički stav, a taj stav treba graditi”, rekla je Radulović.

Na panelu je zaključeno da je neophodno jačati pozicije novinarki unutar redakcija, poboljšati saradnju sa policijom i tužilaštvom i razviti podršku i solidarnost svih novinara.

Panel diskusija “Žene u medijima – sigurnosni izazovi i kako ih prevazići” organizovali su Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN Hub) i Misija OSCE-a u BiH koji će nastaviti pratiti incidente usmjerene na novinarke s ciljem identifikacije najučinkovitijih načina za zaštitu sigurnosti žena u medijima.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.