Oko sto osamdeset slučajeva ugrožavanja medijskih sloboda tokom pandemije u svijetu

Praćenje narušavanja medijskih sloboda tokom pandemije COVID-19

Oko sto osamdeset slučajeva ugrožavanja medijskih sloboda tokom pandemije u svijetu

Međunarodne organizacije prate kršenje medijskih sloboda tokom pandemije koronavirusa.

Foto: screenshot/IPI

Međunarodne organizacije za slobodu medija su tokom pandemije koronavirusa kreirale alate i rubrike za praćenje narušavanja medijskih sloboda širom svijeta. Organizacije su za vrijeme pandemije zabilježile oko sto osamdeset slučajeva narušavanja medijskih sloboda, uključujući prijetnje i hapšenja novinara, pojačanu cenzuru nad medijima i ograničavanje pristupa informacijama.

Međunarodni insitut za štampu (IPI) zabilježio je 178 slučajeva ugrožavanja medijskih sloboda, od čega je najviše bilo fizičkih i verbalnih napada na novinare. U Evropi je od početka pandemije bilo najviše uhapšenih ili optuženih novinara, čak 19, dok su u Americi zabilježena tri takva slučaja, što je najmanje u svijetu. Kada je riječ o cenzuri, institut je najviše slučajeva zabilježio u Aziji i Pacifiku (9) i u Evropi (8).

Kako bi procijenili uticaj pandemije koronavirusa na novinarstvo, Reporteri bez granica uveli su alat #Tracker_19 koji prati stanje medijskih sloboda širom svijeta. Kao primjer zemlje u kojoj su narušene ove slobode, Reporteri bez granica navode Mađarsku u kojoj je tokom pandemije donesen zakon kojim je odlučeno da je zbog objavljivanje lažnih vijesti moguće dobiti zatvorsku kaznu do pet godina, a o istinitosti objavljenih informacija odlučuje izvršna vlast ove zemlje. Kao jednu od zemalja u kojoj su medijske slobode najugroženije, Reporteri bez granica navode Kinu čije vlasti u velikoj mjeri cenzurišu tamošnje medije. Navodi se da je pojavom pandemije koronavirusa u ovoj zemlji pojačana cenzuru i na društvenim mrežama, a zabilježena su i hapšenja najmanje tri novinara, kao i protjerivanje stranih novinara iz ove zemlje.

Narušavanje medijskih sloboda tokom pandemije prati i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) koji među posljednjim objavama u rubrikama o koronavirusu navodi slučaj iz Bjelorusije u kojoj su početkom maja oduzete akreditacije novinarima koji su izvještavali o smrtnosti prouzrokovanoj koronavirusom. Ranije je objavljen i intervju sa novinarkom Anom Lalić, koja je u početkom aprila bila uhapšena u Srbiji zbog izvještanja o nedostatku zaštitne opreme u lokalnoj zdravstvenoj instituciji tokom pandemije.

Izvor: RSFIPICPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.