Online video izaziva niži angažman publike od očekivanog

Online video izaziva manji angažman publike od očekivanog

Online video izaziva niži angažman publike od očekivanog

Nova istraživanja pokazuju da video sadržaji ipak ne privlače toliko pažnje korisnika društvenih mreža koliko se očekivalo.
 
Iako novinske organizacije proizvode znatnu količinu video sadržaja kako bi ispunili prostor na društvenim mrežama, korisnički angažman u odnosu na ovakvu vrstu sadržaja manji je od očekivanog, pokazalo je novo istraživanje kompanije Parse.ly.
 
Istraživanje je obuhvatilo četiri vrste postova: duge i kratke forme, video i slideshow. Kako su rezultati pokazali, video skupi 30 posto manje angažmana od prosjeka. Parse.ly definisao je angažovano vrijeme kao "aktivno angažovano u odnosu na sadržaj – kada [korisnici] ne samo da imaju otvorenu stranicu, nego su i nedavno ostvarili interakciju s njom [kroz skrolanje ili klikanje, na primjer]. Korisnici se smatraju aktivno angažovanim i ukoliko gledaju video."
 
S druge strane, duži članci, odnosno tekstovi koji imaju više od 1.000 riječi izazivaju veću angažovanost korisnika.
 
"Sadržaj duge forme izaziva angažman i pokazuje se kao dobar izvor rasta. Privlači nove čitaoce online medija preko Googlea i drži ih angažovanim skoro dva puta više nego obični članci", navodi se u studiji, piše NiemanLab.
 
Izvor: NiemanLab