Oružane snage BiH će pokrenuti istragu protiv vojnog lica koje je prijetilo novinaru Eldinu Hadžoviću

BH novinari osudili prijetnje pripadnika Oružanih snaga upućene novinaru Eldinu Hadžoviću

Oružane snage BiH će pokrenuti istragu protiv vojnog lica koje je prijetilo novinaru Eldinu Hadžoviću

Prijetnje fizičkim nasiljem novinaru su upućene putem društvene mreže Facebook a, kako pišu BH novinari, Hadžoviću je prijećeno “šamaranjem” i “lomljenjem pristiju čekićem”.

foto: pixabay

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili prijetnje novinaru Eldinu Hadžoviću koje je, kako su naveli, uputio pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Vahid Hota.

Kako pišu BH novinari Hota je Hadžoviću putem Facebooka poslao poruku prijetećeg sadržaja u kojoj je, uz brojne psovke i uvrede, novinaru prijetio “šamaranjem” i “lomljenjem pristiju čekićem”. Navedene prijetnje su upućene nakon objavljivanja autorskog teksta Hadžovića “Kako je gradonačelnica Sarajeva pala na prvom ispitu: Nisu srpski zločinci, nego Vojska RS-a”, 10. aprila ove godine, na portalu Prometej.ba, a BH novinari pišu da se uvidom u Facebook profil Vahida Hote može vidjeti da je riječ o pripadniku Oružanih snaga BiH što slučaj čini “šokantnijim i ozbiljnijim”.

Iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima smatraju da su otvorene prijetnje pripadnika Oružanih snaga BiH nedopustive, te da predstavljaju ugrožavanje sigurnosti novinara i atak na slobodu medija, mišljenja i govora.

“Zabrinjavajuće je da osobe poput Vahida Hote, kojima profesionalna dužnost nalaže da štite podjednako sve građane Bosne i Hercegovine, njihova prava i slobode, koriste ovakav vokabular i otvoreno prijete fizičkim nasiljem nad novinarima samo zato što se ne slažu sa njihovim stavovima i tekstovima”, pišu BH novinari.

Iz BH novinara navode da takvo ponašanje pojedinaca ne predstavlja samo krivično djelo, već “baca ljagu na sve pripadnike Oružanih snaga BiH koji svoj posao obavljaju profesionalno, odgovorno i poštujući zakone”.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima su o slučaju obavijestili nadležne policijske organe, kao i predstavnike Oružanih snaga BiH uz zahtjev da bude provedena istraga i poduzete sankcije protiv Vahida Hote koji je prijetio novinaru fizičkim nasiljem, čime je ugrozio njegovu sigurnost i profesionalna novinarska prava.

BH novinari pišu da je Zajednički štab Oružanih snaga BiH, nakon njihove prijave, pokrenuo istražne radnje protiv Vahida Hote, kao i da su iz kabineta načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH naveli da su “duboko zabrinuti i razočarani viješću o prijetnji koju je pripadnik Oružanih snaga BiH uputio novinaru Eldinu Hadžoviću putem društvene mreže Facebook”, te da je takvo ponašanje “u potpunosti neprihvatljivo”.

U pismu iz kabineta načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH upućenom Liniji za pomoć novinarima se, između ostalog, navodi kako su u Oružanim snagama BiH pokrenute isražne radnje radi utvrđivanja činjenica i ako se utvrdi da je vojno lice povrijedilo odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcionistat će se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast, pišu BH novinari.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.