Osude blokade Vibera i WhatsAppa u Crnoj Gori

Osude blokade Vibera i WhatsAppa u Crnoj Gori

Osude blokade Vibera i WhatsAppa u Crnoj Gori

Građanima Crne Gore onemogućeno je korištenje mobilnih aplikacija Viber i WhatsApp tokom održavanja redovnih parlamentarnih izbora.
 
Foto: Pixabay
 
Reporteri bez granica osudili su privremenu blokadu Vibera i WhatsAppa u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji.
 
"Blokada aplikacija takve vrste u demokratskoj zemlji na dan parlamentarnih izbora predstavlja kršenje slobode govora i podložno je sumnji da se zvaničnici miješaju u izborni proces", izjavila je Pauline Adès-Mével, predstavnica Reportera bez granica za područje Evropske unije i Balkana.
 
Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost naredila je svim telekomunikacionim operatorima  u Crnoj Gori da isključe mogućnost korištenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih sličnih servisa, koji su tokom dana navodno upotrijebljeni za neželjenu komunikaciju sa korisnicima.
 
Prema pisanju regionalnih medija, odluka je uslijedila nakon što su građanima Crne Gore počele pristizati propagandne poruke iz Velike Britanije i Kine.
 
Blokiranje mobilnih aplikacija osudili su i iz crnogorske Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, navodeći da je riječ o "nezabilježenoj cenzuri internet-servisa na dan glasanja".
 
Izvori: RSF, RTL, N1, CDM, 021