Osude prijetnji kosovskom uredniku Leonardu Kerkuqiju

Osude prijetnji kosovskom uredniku Leonardu Kerkuqiju

Osude prijetnji kosovskom uredniku Leonardu Kerkuqiju

Kosovski urednik primio je prijetnje smrću i uvrede na društvenim mrežama nakon njegove posljednje emisije o ratnim sukobima na Kosovu.
 
Foto: Gazeta Express
 
Nekoliko organizacija za zaštitu novinara osudilo je prijetnje smrću upućenje Leonardu Kerkuqiju, uredniku prištinskog portala Gazeta Express i autoru emisije Zona Express, čije se posljednje izdanje bavilo temom zločina protiv Srba i Bošnjaka za vrijeme sukoba na Kosovu u periodu 1998-2000.
 
Dan nakon emitovanja emisije, na Facebook stranici Oslobodilačke vojske Kosova, pojavila se montirana fotografija novinara, na čijem čelu se nalaze rupe od metaka. U emisiji Zona Express, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova optuženi su da su počinili ratne zločine nad civilnim stanovništvom.
 
"Osuđujemo ovaj javni linč Leonarda Kerkuqija i pozivamo zvaničnike da brzo usvoje mjere kako bi zaštitili novinara i njegove kolege", poručili su iz organizacije Reporteri bez granica.
 
Prijetnje novinaru osudili su i šef Misije OSCE-a na Kosovu, Jan Braathu, i predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović.
 
"Osuđujem prijetnje i pozive na nasilje prema Kerkuqiju. Sloboda izražavanja mora se zagovarati i poštovati u svim okolnostima", rekao je Braathu.
 
Prema Indeksu medijskih sloboda, Kosovo zauzima 90. poziciju na listi od 180 zemalja.
 
Izvori: RSF, Vesti