Kosovo: Vehbi Kajtazi dobitnik nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Kosov: Vehbi Kajtazi dobitnik nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Kosovo: Vehbi Kajtazi dobitnik nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Vehbi Kajtazi, novinar kosovskih novina Koha Ditore, dobitnik je prvog mjesta za priču pod nazivom "Dyshime të forta për korrupsion në EULEX" (Snažne sumnje o korupciji u EULEX-u). Drugo mjesto pripalo je novinarki Jeti Xharri i timu portala kallxo.com za istraživačku priču o cijenama stentova, dok su se na trećem mjestu našli Lavdim Hamidi i Alban Selimi iz novina Zëri za istraživački serijal o trafikingu u Srbiji i na Kosovu.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo će se dodjeljivati u svakoj od sedam zemalja kandidata za EU, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Turskoj za istraživačke priče objavljene u 2014., 2015. i 2016. godini.

Regionalni nagradni program EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj osnovala je Generalna direkcija Evropske komisije za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju s ciljem promicanja izvanrednih rezultata istraživačkih novinara i povećanja vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u regionu.

Izvor: Media Observatory