Pakistanski premijer naredio brisanje blasfemičnog sadržaja s interneta

Pakistanski premijer naredio brisanje blasfemičnog sadržaja s interneta

Pakistanski premijer naredio brisanje blasfemičnog sadržaja s interneta

U Pakistanu je naređeno uklanjanje i blokiranje kompletnog internet sadržaja sa društvenih mreža koji predstavlja bogohuljenje prema islamu i pravno gonjenje odgovornih.
 
Foto: Pixabay
 
Premijer Pakistana, Nawaz Sharif, naredio je pravno gonjenje odgovornih i uklanjanje kompletnog internet sadržaja sa društvenih mreža koji predstavlja bogohuljenje prema islamu.
 
"Efikasni koraci moraju biti odmah poduzeti kako bi se uklonio i blokirao ovaj materijal", izjavio je premijer Sharif.
 
Pakistanski regulator za telekomunikacije nedavno je blokirao na stotine web stranica, među kojima su i one koje vode pripadnici naroda Baloch, kao i stranice sa pornografskim sadržajem i materijal za koji se vjeruje da je blasfemičan.
 
Prošle sedmie, pakistanski ministar unutrašnjih poslova, Chaudhry Nisar Ali Khan, izjavio je kako vlada preduzima korake kako bi kontaktirala kompanije kao što su Facebook i Twitter i zatražila uklanjanje ili banovanje blasfemičnog sadržaja tako da se ne može vidjeti u Pakistanu.
 
Osobe optužene za blasfemiju u Pakistanu, jer su uvrijedile islam ili poslanika Muhameda, izložene su napadima religijskih ekstremista, a mnogi su i ubijeni zbog navodnog bogohuljenja.
 
Prema Indeksu medijskih sloboda Pakistan se nalazi na 147. mjestu od ukupno 180 zemalja na listi.