Ugledni pakistanski novinar ubijen u Karachiju

Ugledni pakistanski novinar ubijen u Karachiju

Ugledni pakistanski novinar ubijen u Karachiju

Ugledni pakistanski novinar i borac za ljudska prava ubijen je u gradu Karachi.
 
Foto: Twitter/IFJ
 
Khuram Zaki, urednik web portala Let Us Build Pakistan, upucan je je dok je večerao u restoranu u sjevernom dijelu Karachija, primorskog grada na jugozapadu Pakistana. U napadu su ranjeni prijatelj novinara i još jedna osoba.
 
Odgovornost za napad preuzela je disidentska grupa pakistanskih talibana Hakimullah.
 
Stranica koju je Zaki uređivao promovisala je "progresivan, inkluzivan i demokratski Pakistan" i osuđivala je sektaštvo. Pored toga, Zaki je bio poznat po svojim kampanjama na društvenim mrežama u kojima se borio protiv sektaškog nasilja i fudamentalista koji su putem interneta pozivali na nasilje. 
 
Uposlenici web stranice izjavili su kako je doprinos Zakija u pružanju podrške pravima manjinskih grupa bio mnogo veći nego svih novinara zajedno u Pakistanu.
 
"Shadeed Kurram Zaki je bio veći novinar i aktivista sa više kredibiliteta i doprinosa od onih u mainstrem medijima i nevladinim organizacijama koji su ostali tihi ili su prekrili sistematična ciljana ubijanja šijita, sunitsko-sufijskih muslimana, kršćana i drugih zajednica u Pakistanu koje su počinili militanti Takfiri Deobandi grupe."
 
Sektaško nasilje je u porastu u Pakistianu, sa naoružanim sunitskim grupama koje napadaju okupljanja šiita, koji čine oko 20 procenata muslimanske populacije u zemlji. Ove naoružane grupe se dovode u vezu sa Al Kaidom i grupom Tehreek-e-Taliban Pakistan.
 
Ubistvo Zakija, koje dolazi u vrijeme kada su zagovarači ljudskih prava u Pakistanu pod povećanim napadima, izazvalo je bijes među aktivistima širom zemlje.
 
Novinari u Pakistanu rade u veoma teškim uslovima pod stalnim pritiscima i prijetnjama, a prema Indeksu slobode medija, ta zemlja zauzima 147. mjesto.
 
Izvori: IFJ, CNN, BBC, Al Jazeera