PEC: Medijski radnici bi trebali imati prioriet u procesu vakcinacije protiv koronavirusa

PEC: Medijski radnici bi trebali imati prioriet u procesu vakcinacije protiv koronavirusa

PEC: Medijski radnici bi trebali imati prioriet u procesu vakcinacije protiv koronavirusa

Prošle godine su, prema podacima PEC-a, od posljedica koronavirusa preminula 602 novinara širom svijeta.

foto: pixabay

Medijski radnici bi trebali imati prioritet u procesu vakcinacije protiv koronavirusa, naveli su iz PEC-a (Press Emblem Campaign), nevladine organizacije koja se bavi zaštitom novinara u zonama konflikta i koja evidentira smrtne slučajeve novinara od tog virusa širom svijeta.

“Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren posebno su izloženi virusu. Neki od njih, pogotovo freelanceri i fotografi, ne mogu raditi samo od kuće”, rekao je glavni sekretar PEC-a Blaise Lempen.

Iz PEC-a podržavaju i zahtjeve koji se tiču pružanja novčane pomoći porodicama novinara koji su preminuli od posljedica koronavirusa.

Prema podacima te organizacije, tokom deset mjeseci u 2020. je od koronavirusa smrtno stradalo više od 600 novinara u 59 zemalja širom svijeta, a najviše takvih slučajeva zabilježeno je u Latinskoj Americi.

Od 1. marta prošle godine, Latinska Amerika je, kako piše PEC, zabilježila 303 takva slučaja, što je više od polovine od ukupnog broja (602) novinara koji su preminuli od koronavirusa.

U Aziji je, kako navodi PEC, zabilježeno 145 takvih slučajeva, Evropi 94, Sjevernoj Americi 32 i Africi 28.

Od posljedica koronavirusa najviše medijskih radnika umrlo je u Peruu (93), Brazilu (55), Indiji (53) i Meksiku (45), piše PEC.

Kada je riječ o evropskim zemljama, od koronavirusa je, kako se navodi, najviše novinara umrlo u Italiji (37), zatim Velikoj Britaniji (13), Španiji (6), Francuskoj (5), a po dva takva slučaja zabilježena su u Portugalu i Švedskoj.

U decembru prošle godine iz PEC-a je saopšteno da su neki novinari umrli zbog nedostatka odgovarajućih mjera zaštite tokom svog rada, kao i da medijski radnici moraju imati važnu ulogu u borbi protiv koronavirusa i izvještavati o njegovom širenju.

Budući da uzrok smrti često ne bude naveden ili se o smrti novinara ne obavještava, iz PEC-a je saopšteno da je stvarni broj žrtava sigurno veći.

Podaci PEC-a temelje se na informacijama lokalnih medija, novinarskih udruženja ili regionalnih dopisnika PEC-a.

Izvor: PEC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.