Od koronavirusa umrlo 489 novinara širom svijeta

Od koronavirusa umrlo 489 novinara širom svijeta

Od koronavirusa umrlo 489 novinara širom svijeta

Sigurnost novinara je posebno ugrožena tokom pandemije.

foto: unsplash

Od početka marta ove godine je od posljedica koronavirusa umrlo 489 novinara u 56 zemalja širom svijeta, saopšteno je iz PEC-a (Press Emblem Campaign), nevladine organizacije koja se bavi zaštitom novinara u zonama konflika, a koja posljednjih devet mjeseci evidentira ovakve smrtne slučajeve novinara.

Prošlog mjeseca je od koronavirusa u svijetu umrlo 47 novinara, dok su u oktobru zabilježena 22 takva slučaja, piše PEC.

Prema podacima PEC-a, najviše smrtnih slučajeva novinara zabilježeno je u Latinskoj Americi (276), zatim u Aziji gdje je umrlo 127 novinara, Evropi (38), Sjevernoj Americi (26) i Africi (24).

Najviše novinara od posljedica koronavirusom umrlo je u Peruu (93), Indiji (51), Brazilu (43), Ekvadoru (41), te Bangladešu (39).

Kada je riječ o evropskim zemljama, najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je u Velikoj Britaniji u kojoj je od marta do kraja novembra od posljedica koronavirusa umrlo deset novinara. Kako se navodi, u Francuskoj i Španiji je od koronavirusa smrtno stradalo po pet novinara, a smrtni slučajevi novinara zabilježeni su i u Italiji (četiri) i Švedskoj (dva).

Iz PEC-a navode da su neki novinari umrli zbog nedostatka odgovarajućih mjera zaštite tokom svog rada, a saopštili su i da medijski radnici moraju imati važnu ulogu u borbi protiv koronavirusa i izvještavati o njegovom širenju.

Sigurnost medijskih radnika je, kako piše PEC, posebno ugrožena u krizi prouzrokovanoj koronavirusom, jer oni i dalje moraju izvještavati sa terena.

Iz PEC-a je saopšteno da je stvarni broj žrtava sigurno veći, budući da uzrok smrti često ne bude naveden ili se o smrti novinara ne obavještava.

Podaci PEC-a temelje se na informacijama lokalnih medija, novinarskih udruženja ili regionalnih dopisnika PEC-a.

Izvor: PEC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.