Pet novinarki iz Crne Gore dobile prijetnje silovanjem

Pet novinarki u Crnoj Gori dobile prijetnje silovanjem

Pet novinarki iz Crne Gore dobile prijetnje silovanjem

Prijetnje su stigle na mejl adresu urednice M portala.

foto: Pixabay / Ilustracija

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) reagovao je na prijetnje silovanjem upućene prošle sedmice novinarkama iz više medija u Crnoj Gori. Najoštrije su osudili prijetnje, te apelovali na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj shvate najozbiljnije i rasvijetle ga što prije.

Prijetnje koje su dobile novinarke Danica Nikolić, Tamara Nikčević, Bojana Dabović, Mirka Dević i Slavica Kruščić Vasović su ozbiljne i problematične na više nivoa, rečeno je iz SMCG.

“Prije svega jer se radi o novinarkama, ženama, prijetnjom silovanjem i to pet žena što je prvi put da se tako masovna prijetnja šalje u javnost. Nadležni organi moraju hitno reagovati kako bi se stalo na kraj ovoj pojavi i kako bi počinilac bio adekvatno kažnjen”, naglasio je SMCG.

M portal je objavio da je prošle sedmice na mejl adresu njihove urednice Danice Nikolić stigla prijetnja silovanjem nje i njenih koleginica sa Gradske televizije Tamare Nikčević, Bojane Dabović, Mirke Dević i RTCG Slavice Kruščić Vasović, a u mejlu su pomenuti i glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković i advokat Zoran Piperović.

Iz redakcije ovog medija su javili da je prijetnja stigla nekoliko sati nakon što je bivši ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić u Skupštini Crne Gore targetirao M portal i Pobjedu kao medije koji navodno utiču na izbor direktora Uprave policije Crne Gore.

Iz ovog medija su objavili da je njihova redakcija konstantno izložena prijetnjama od početka rada, koje su, kako navode, isključivo politički motivisane i čija je namjera zastrašiti novinarke i novinare.

Svaka od prijetnji, kako navodi M portal, stigla je neposredno nakon što su ih funkcioneri bivše vlasti, predvođeni bivšim premijerom Dritanom Abazovićem i bivšim ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Filipom Adžićem, targetirali kao navodne pripadnike, pa čak i vođe, jednog kriminalnog klana ili ih dovodili u vezu sa sumnjivim poslovima.

Nikolić je mejl sa prijetnjama prijavila Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koje još od 10. septembra 2022. godine vodi istragu o prijetnjama ubistvom koje su joj upućene sa iste mejl adrese.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je zbog prijetnji od 2022. formiralno predmet zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti. U odgovoru M portalu, naveli su da se predmet nalazi u fazi istrage, a o kojem, zbog zaštite interesa postupka, ne mogu dati više informacija.

Iz redakcije su javili da će zbog sporosti rada tužilaštva, koji 16 mjeseci istražuje ko upućuje prijetnje redakciji M portala, zatražiti sastanak sa nadležnima iz policije, tužilaštva i izvršne vlasti. Dodali su i da svi ostali slučajevi prijetnji koje skoro dvije godine dobiva Danica Nikolić moraju dobiti tužilački i sudski epilog.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković također je najoštrije osudio posljednje prijetnje upućene grupi novinarki i apeluje da se ovaj, kao i prethodni slučajevi, efikasno procesuiraju i da se stane na put učestalom targetiranju i svim vrstama napada na novinare i novinarke. 
 
„Po ko zna koji put dužni smo ukazati da se principijelno, bez obzira na stavove o uređivačkoj politici bilo kog medija, mora pružiti jedinstvena podrška novinarima u obavljanju njihovog posla, raditi na poboljšanju uslova njihovog rada, a baza svega jesu uslovi za bezbjedan rad“, navodi se, između ostalog, u izjavi Bjekovića.
 
U bazi slučajeva napada na novinare, novinarke i zaposlene u medijima koje SMCG vodi na sajtu www.safejournalists.net ovo će biti 16. slučaj koji se desio ove godine.


Izvor: M portal, SMCG

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.