Peta smrt novinara u Meksiku od početka ove godine

Peta smrt novinara u Meksiku, Amerika poziva vlasti na zaštitu medija

Peta smrt novinara u Meksiku od početka ove godine

Ubijeni novinar Heber Lopez pisao je o politici i korupciji u lokalnoj vlasti.
 
foto: Unsplash
 
Heber Lopez, meksički nezavisni novinar koji je bio direktor portala NoticiasWeb, ubijen je iz vatrenog oružja u državi Oaxaca. Prema pisanju portala RTC Noticias, Lopez je napadnut u svom studiju za snimanje.
 
Državni tužilac Oaxake Arturo Peimbert Kalvo rekao je da su dvije osobe uhapšene u vezi s tim ubistvom, iako je istraga još u toku.
 
Neki lokalni mediji, kako javlja Reuters, pisali su da je Lopez 2019. godine dobio prijetnje smrću.
 
Lopez je redovno pisao o politici i korupciji u lokalnoj vlasti, rekao je Rodolfo Canseco, direktor RCP Noticias, za Reuters.
Njegova smrt posljednja je u nizu napada na novinare u Meksiku. Samo u januaru su ubijena tri novinara, jedna novinarka i jedan medijski radnik.
 
Podsjetimo, početkom februara 2022. ubijen je advokat Roberto Toledo, koji je uz taj posao izvještavao i za list Monitor Michoacán. Prije njega ubijena je meksička novinarka Lourdes Maldonado López, kao i novinar iz Tijuane Alfonso Margarito Martinez Esquivel koji je ubijen 17. januara, a 10. januara u Veracruzu je pronađeno tijelo Joséa Luisa Gamboe.
 
Senatori Sjedinjenih Američkih Država Tim Kaine i Marco Rubio pozvali su vlasti u Meksiku da učine više na zaštiti novinara, kritikujući predsjednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora.
 
Komitet za zaštitu novinara rangirao je Meksiko kao najsmrtonosniju zemlju na svijetu za novinare u 2021. godini. Pored ubijenih, 15 novinara se i dalje vodi kao nestalo u Meksiku.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje