Počinju nova saslušanja za ubistvo nizozemskog novinara Petera R. de Vriesa

Počinje suđenje za ubistvo nizozemskog novinara Petera R. de Vriesa

Počinju nova saslušanja za ubistvo nizozemskog novinara Petera R. de Vriesa

Predmet protiv devet osoba koje se sumnjiče da su ubili i organizovali ubistvo novinara

foto: RSF / X

U Amsterdamu danas počinju nova saslušanja u slučaju ubistva novinara Petera R. de Vriesa koji je ubijen 6. jula 2021. godine, javile su organizacije Reporteri bez granica (RSF) i Free Press Unlimited (FPU) navodeći da će pratiti suđenje.

Obje organizacije traže od Nizozemske, koja je, kako piše RSF, rangirana na 6. mjestu njihovog Svjetskog indeksa slobode medija, da postavi primjer u procesuiranju svih počinitelja, uključujući nalogodavca.

Na sudu u Amsterdamu danas počinju saslušanja u dva zajednička predmeta protiv devet osoba osumnjičenih da su ubili i organizovali ubistvo novinara Petera R. de Vriesa, naveo je RSF u saopštenju objavljenom juče.

Dvije osobe, navodne ubice, uhapšene su samo nekoliko sati nakon zločina u julu prije tri godine. Tužioci su za dvojicu osumnjičenih tražili doživotne zatvorske kazne na suđenju koje je počelo u junu prošle godine, ali je presuda odgođena nakon što su se pojavile nove informacije za koje su sudije rekle da ih treba dodati slučaju.

Guardian je pisao da su dvojica uhapšenih identifikovani kao Delano G iz Nizozemske i Kamil E iz Poljske. Tužioci su optužili Delana G da je pucao, a Kamila E da je vozio automobil s kojim su pobjegli.

Dvojici osumnjičenih će se na predstojećem saslušanju suditi zajedno s osobama koje se sumnjiče za posredovanje i omogućavanje ubistva.

„FPU će pažljivo pratiti ovo suđenje, budući da je ubistvo Petera R. de Vriesa imalo očit uticaj na nizozemsko medijsko okruženje. Njegovo ubistvo, koje je treće u suđenju 'Marengo' koje otkriva kriminalno podzemlje, je pokazalo potencijalne posljedice za one koji se miješaju u moć organizovanog kriminala, uključujući novinare“, kazala je Jasmijn de Zeeuw, pravna savjetnica u FPU.

„Pravda još nije u potpunosti zadovoljena ni za jedno od četiri atentata na novinare u Evropskoj uniji između 2017. i 2021., uključujući i Petera R. de Vriesa“, rekao je Pavol Szalai, šef odjela Evropska unija-Balkan u RSF-u.

S obzirom na to da se postupak u slučaju de Vriesa ponovo otvara, iz RSF-a pozivaju pravosudne vlasti da daju evropski primjer u procesuiranju svih počinitelja, uključujući nalogodavca ubistva, kako je dodao Szalai.

Peter R. de Vries ubijen je hicem iz puške u Amsterdamu 6. jula 2021. nakon što je izašao iz TV studija RTL-a gdje je bio gost u programu. Od povreda koje je dobio je preminuo devet dana kasnije.

De Vries je bio jedan od najpoznatijih nizozemskih reportera koji je izvještavao o kriminalu. Karijeru je, kako piše RSF, izgradio na otkrićima u krivičnim slučajevima. Od 2019. postao je osoba od povjerenja i savjetnik svjedoka Nabila B. u suđenju u slučaju 'Marengo'. 

Izjave svjedoka i jednog od osumnjičenih ukazuju da je ubistvo, piše RSF, bilo povezano s de Vriesovom ulogom u suđenju u slučaju 'Marengo', a ne sa njegovim novinarskim radom. 

„Iako ubistvo vjerovatno nije bilo direktno povezano s de Vriesovim novinarskim radom, slučaj se ne može odvojiti od njegovog statusa novinara i od nizozemskog novinarstva“, piše RSF u saopštenju.

Prije njegovog angažmana kao savjetnik, policija je registrovala prijetnje smrću upućene de Vriesu u vezi sa slučajem 'Marengo' u aprilu 2019, piše RSF. 

RSF navodi da je njegov status poznatog novinara koji je pratio kriminal vjerovatno povećao prijetnju po njegov život.

„Štaviše, zbog svog novinarskog posla de Vries nije pristao na mjere zaštite koje bi ga spriječile u obavljanju posla i susretima s izvorima. Kako je pokazala istraga Nizozemskog odbora za sigurnost, nadležna tijela nisu sarađivala s de Vriesom i ponudila sigurnosne mjere prilagođene njegovom poslu“, naglašeno je iz RSF-a.

Suđenje devetorici optuženih za ubistvo novinara trajat će do juna 2024.

Izvor: RSF, CNN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.