Posljednji udar na tehnološki sektor: Google otpušta 12.000 radnika

Posljednji udar na tehnološki sektor: Google otpušta 12.000 radnika

Posljednji udar na tehnološki sektor: Google otpušta 12.000 radnika

Tehnološki sektor suočen sa brojnim rezovima.
 
foto: Google
 
Googleova matična kompanija Alphabet otpušta oko 12.000 zaposlenih što iznosi šest posto njihove radne snage, saopštila je kompanija u petak.
 
Izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai rekao je u dopisu upućenom zaposlenima da je kompanija posljednjih godina brzo povećala broj zaposlenih "kada je bila drugačija ekonomska realnost od one s kojom se suočavaju danas".
 
"Preuzimam punu odgovornost za odluke koje su nas dovele ovamo", rekao je.
 
Do smanjenja radnih mjesta u ovoj kompaniji dolazi nekoliko dana nakon vijesti da je Googleov konkurent Microsoft takođe objavio da će otpustiti 10.000 radnika, što predstavlja nove rezove u tehnološkom sektoru.
 
Reuters piše da je Alphabet već poslao e-mail zaposlenima u Sjedinjenim Američkim Državama koji su pogođeni ovom odlukom, kako se navodi u dopisu, dok će u drugim zemljama ovaj proces trajati duže zbog lokalnih zakona i prakse.
 
Ova posljednja vijest dolazi tokom perioda ekonomske neizvjesnosti, kao i tehnoloških obećanja u kojem Google i Microsoft ulažu u rastuću oblast softvera poznatog kao generativna vještačka inteligencija (AI). 
 
"Pred nama je značajna prilika s vještačkom inteligencijom u svim našim proizvodima i spremni smo joj pristupiti hrabro i odgovorno", napisao je Pichai u Googleovom blogu.
 
"Uvjeren sam u veliku priliku koja je pred nama zahvaljujući snazi naše misije, vrijednosti naših proizvoda i usluga i našim ranim ulaganjima u AI", rekao je Pichai u blogu.
 
Na Googleovom blogu piše i da se zahvaljuju zaposlenicima Googlea koji su dobili otkaze, te da su njihovi doprinosi radu bili neprocjenjivi i da su zahvalni na tome.
 
Dodaje se da, iako tranzicija neće biti laka, Google će podržati zaposlenike dok traže svoju sljedeću priliku.
 
Izvor: Reuters, CNBC
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.