Predstavljen Balkanski medijski barometar

Prezentiran drugi Balkanski medijski barometar

Predstavljen Balkanski medijski barometar

U srijedu, 11. februara, u sarajevskom hotelu Europa, održana je prezentacija i debata ''Balkanski medijski barometar''  a povodom izdanja istoimene publikacije pod pokroviteljstvom fondacije Friedrich Erbert.
 
''Medijski barometar je program zasnovan na vrijednosnim ocjenama i mišljenjima koja je dala grupa od 17 panelista, uključujući stručnjake iz oblasti medija i civilnog društva. Ukupna ocjena medijskog okruženja u BiH za 2014. godinu iznosi 2.6, a učesnici u izradi ovog projekta bili su kritičniji kada su u pitanju zaštita i promocija slobode izražavanja i medija. Da su učesnici panela bili u pravu, dajući lošu ocjenu zaštiti promocije i slobode izražavanja, svjedoče upad policije u redakciju portala Klix.ba, i nedavno doneseni Zakon o javnom redu i miru u Republici Srpskoj'', navela je Duška Jurišić, urednica informativnog programa Federalne televizije i moderatorica diskusije.
 
U uvodnom izlaganju, direktorica fondacije Friedrich Ebert u BiH, Judith Illerhues, iskazala je zadovoljstvo činjenicom da je Balkanski medijski barometar rezultat domaće ekpertize, te je naglasila da je borba za slobodu medija neophodna na globalnoj razini jer su mediji širom svijeta izloženi velikim pritiscima. Navela je primjer aktuelnih ksenofobnih prosvjeda na području istočne Njemačke, gdje se tradicionalni mediji često nazivaju ''lažljivom štampom'' što je termin koji su prvobitno koristili nacisti. ''Nažalost, nezavidan položaj medija nije samo rezultat pritisaka vlasti i ekonomske elite, već i posljedica gubitka kredibiliteta u samome društvu'', istakla je Judith Illerhues.
 
Nataša Tešanović, urednica Balkanskog medijskog barometra i direktorica Alternativne televizije, precizirala je potom vrijednosne ocjene po sektorima. ''Nemamo preveliki razlog za optimizam, jer je samo jedan od četiri sektora dobio ''iznadprosječnu'' ocjenu 3.6, a pomenuta tematska cjelina se isključivo odnosi na zakonski okvir u BiH. Kroz sektor koji se bavio pluralizmom medija, pokušali smo analizirati koliko se u našoj zemlji može govoriti o raznovrsnim, nezavisnim i samoodrživim medijima, i ova tematska cjelina dobila je nezavidnu ocjenu, svega 2.1. Treća cjelina bavila se kvalitetom rada regulatora elektronskih medija i stanja sektora javnog emitovanja, i slično prethodnoj tematskoj cjelini, dobila je nisku ocjenu 2.2. U konačnici, četvrta tematska cjelina, koja se odnosila na profesionalne standarde u medijima, dobila je relativno veću ocjenu, 2.4'', istakla je Tešanovićeva.
 
Medijski barometri su sredstva samoprocjene za mjerenje statusa slobode izražavanja i medija u nacionalnom kontekstu. U septembru 2011. godine započet je Balkanski medijski barometer u BiH, kao pilot projekat za područje jugoistočne Evrope. 
 
Publikaciju Balkanski medijski barometar možete preuzeti ovdje.