Predstavljen novi Kodeks novinara Crne Gore

Predstavljen novi Kodeks novinara Crne Gore

Predstavljen novi Kodeks novinara Crne Gore

Kodeks novinara Crne Gore se prvi put bavi i online medijima.

Novi Kodeks novinara Crne Gore, koji se prvi put bavi online komentarima i govorom mržnje i uključuje kategorije klevete i uvrede, usvojen je prošle sedmice nakon što je radna grupa sastavljena od novinara i medijskih eksperata na reviziji radila godinu dana.

“Kodeks se prvi put bavi onlajn komentarima. Ovaj Kodeks se nije bavio odgovornošću za sadržaj komentara koje postavljaju čitaoci ispod tekstova na portalima. Zadržali smo se na tome da bi portali trebalo da definišu svoja interna pravila za komentare trećih lica, a da treba da se izbjegava nelegalni i neetički sadržaj”, rekao je prilikom predstavljanja Kodeksa sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS), Ranko Vujović.

U radu na novom kodeksu su učestvovali predstavnici Medijskog savjeta za samoregulaciju, dnevnih listova Dan i Vijesti i nedjeljnika Monitor, uz podršku Kancelarije Predstavnice OSCE-a za slobodu medija i Savjeta Evrope.

Revidirana su i pravila koja se odnose na izvještavanje o djeci, izvještavanje sa političkih skupova, konflikte interesa pri izvještavanju, te pitanja privatnosti, transparentnosti i plagijarizma.
 
Od novog Kodeksa očekuje se da unaprijedi standarde izvještavanja u Crnoj Gori, no određena zabrinutost izražena je zbog nedostatka sankcija za njegovo nepoštivanje.
 
Predstavljanje Kodeksa pozdravili su i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, ocijenivši da se radi o "važnom koraku naprijed u osnaživanju medijske samoregulacije i poboljšanju profesionalnih standarda u medijskom izvještavanju u Crnoj Gori", te naglasivši da je sada od ključnog značaja da se Kodeks primjenjuje na djelotvoran i jedinstven način od strane svih medija u zemlji.