Preminuo kamerman koji je pretučen tokom izvještavanja o povorci ponosa u Tbilisiju

Preminuo kamerman koji je pretučen tokom izvještavanja o povorci ponosa u Tbilisiju

Preminuo kamerman koji je pretučen tokom izvještavanja o povorci ponosa u Tbilisiju

Aleksandra Lašakarava je, prema navodima Associated Pressa, pretukla grupa od najmanje 20 demonstranata, piše Međunarodni institut za štampu.

foto: screenshot/TV Piveli

Gruzijski kamerman Aleksander Laškarava pronađen je mrtav u svom domu 11. jula ove godine, sedam dana nakon što je pretučen tokom izvještavanja sa povorke ponosa u glavnom gradu te zemlje Tbilisiju, piše Evropska federacija novinara.

Laškarava je, kako piše Međunarodni institut za štampu, radio kao kamerman gruzijske televizije Pirveli, a Evropska federacija novinara piše da tačan uzrok smrti još uvijek nije utvrđen.

Međunarodna federacija novinara piše da su Laškarava tokom izvještavanja s povorke ponosa u Tbilisiju 5. jula ove godine napali demonstranti i da je on tom prilikom zadobio povrede lica, a navodi se i da se Laškarava, prema izvještajima lokalnih medija, četiri dana liječio u medicinskom centru.

Međunarodni institut za štampu piše da je prema navodima Associated Pressa, Luškarava pretukla grupa od najmanje 20 demonstranata, kao i da je zbog zadobijenih povreda morao na operaciju, a da iz bolnice je otpušten 8. jula.

Izvršna direktorica televizije Pirveli Nana Aburjanidze je, kako piše Međunarodni institut za štampu, rekla da su zbog napada na Laškarava privedene četiri osobe, iako se na snimcima njegove kamere može prepoznati najmanje deset osoba koje su učestvovale u napadu.

Aburjanidze je, između ostalog, dodala i da bi novinari tokom protesta trebali biti bolje zaštićeni, kao i da Laškarava smrt naglašava ozbiljnost zločina protiv medija, piše Međunarodni institut za štampu.

Kako se navodi, povorku ponosa u tom gradu obilježilo je ekstremno nasilje gdje su demonstranti napadali aktiviste i medijske radnike, a obilježavanje povorke ponosa je zbog tih napada i prekinuto.

Kako piše Međunarodna federacija novinara, tog dana je malltretirano i pretučeno više od 50 novinara, a njihova oprema je ukradena ili oštećena.

Napad na Laškarava osudile su Evropska federacija novinara, Međunarodni institut za štampu i Međunarodna federacija novinara, Nezavisno udruženje novinara Gruzije koji su od gruzijskih vlasti zatražile da detaljno i transparentno izvrše istragu u slučaju njegove smrti.

Direktorica Evropske federacije novinara Renate Schroder je, između ostalog, istakla da niko nije trebao biti napadnut zbog svoje seksualne orijentacije ili zbog obavljanja svoga posla, piše Međunarodna federacija novinara.

Zbog smrti Laškarava hiljade građana Gruzije se okupilo ispred parlamenta i vladajuće stranke u toj zemlji i zatražilo ostavke premijera i ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije iz kojeg su, kako piše Evropska federacija novinara, saopštili da je zbog nasilja, progona i miješanja u “novinarske profesionalne aktivnosti” pokrenuta istraga i da su uhapšene tri osobe.

Izvor: EFJ, IFJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.