Prisluškivanje stranih novinara proglašeno neustavnim u Njemačkoj

U Njemačkoj ukinut zakon koji je omogućavao prisluškivanje stranih novinara

Prisluškivanje stranih novinara proglašeno neustavnim u Njemačkoj

Novinar Goran Lefkov kaže da je ovaj zakon mogao biti signal “diktatorskim režimima” zemalja Zapadnog Balkana u donošenju sličnih odluka.

Foto: DW

Nakon tužbe šest međunarodnih novinara, Reportera bez granica (RSF), Društva za prava slobode (Gesellschaft für Freiheitsrechte) i nekoliko medijskih organizacija među kojima je i Mreža za izvještavanje o istočnoj Europi (n-ost), njemački Savezni ustavni sud je praćenje internetske komunikacije Federalne obavještajne službe (Bundesnachrichtendienst-BND) proglasio neustavnim. Tako je BND-u, van Njemačke i bez navodođenja konkretnih razloga, zabranjeno prisluškivanje internetske komunikacije stranaca.

Evropska federacija novinara piše da je prema presudi o telekomunikacijskom nadzoru stranaca BND-a u drugim zemljama prekršeno temeljno pravo na privatnost telekomunikacija.

Ovakav nadzor BND-a odobren je zakonom iz 2016. koji je ovoj obavještajnoj službi omogućio prisluškivanje stranih novinara.

“Karakteristika tog zakona je bila što BND za prisluškivanje domaćih građana treba da dobije odobrenje suda, a za strane građane im ne treba sudska odluka”, kaže istraživački novinar iz Sjeverne Makedonije, Goran Lefkov.

Iako nisu postojali konkretni dokazi, Lefkov za Media.ba objašnjava da se zbog njegovog istraživanja o nedozvoljenim radnjama makedonskog Mygar telekoma koji je u vlasništvu Deutsche Telekoma pojavila sumnja da se on našao na meti prisluškivanja BND-a. Zbog ove sumnje i zakona koji je BND-u dozvoljavao prisluškivanje stranih novinara, Lefkov kaže da je sa predstavnicima međunarodnih organizacija i novinarima iz Slovenije, Azerbejdžana, Meksika, Velike Britanije i Nizozemske 2017. protiv ovog zakona podnio tužbu Saveznom ustavnom sudu u Karlsruheu.

Lefkov kaže da je zakon omogućavao dijeljenje informacija BND-a sa drugim zemljama što je predstavljalo opasnost za novinare koji dolaze iz tih zemalja, te da je to mogao biti razlog zastrašivanja njihovih izvora sa kojima često komuniciraju putem telefona, e-maila ili putem društvenih mreža. Dodaje i da je zakon o prisluškivanju BND-a bez sudske dozvole bio opasan i zbog toga što je mogao biti signal “diktatorskim režimima” zemalja Zapadnog Balkana “da donesu slične zakone što bi uništilo posao istraživačkih novinara i zaplašilo novinarske izvore koji trebaju da pričaju s novinarima i da prijavljuju kriminal”.

U novoj verziji zakona naloženo je da se novinarima i ostalim ranjivim grupama treba omogući posebna zaštita, a savezna njemačka vlada je zakonski dužna zaštiti komunikaciju novinara od nadzora, piše Evropska federacija novinara. Pored toga, donesene su i odluke kojima se zabranjuje nadzor stranih medijskih radnika, kao i slanje rezultata izstraživanja tajnim službama koje će se ubuduće odvijati pod strogim uslovima.

Predsjednik Evropske federacije novinara Mogens Blicher Bjerrega je rekao da ova presuda predstavlja važnu prekretnicu za novinare u borbi protiv masovnog nadzora, a ove odluke bi trebale “čuti” i sve članice Vijeća Evrope.

Za Reportere bez granica ove odluke predstavljaju važan signal za zaštitu slobode medija digitalnog doba.

Izvor: EFJ, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.