Prodaje se Politika

Prodaje se Politika

Vlada Srbije donijela je zvaničnu saglasnost za pokretanje postupka privatizacije kompanije Politika AD. Na osnovu odluke objavljenje u novom broju "Službenog glasnika" bit će raspisani tenderi za prodaju državnih udjela u ovoj kompaniji.

Foto: RTS

Prema zvaničnim podacima, a kako prenosi Udruženje novinara Srbije, u direktnom i indirektnom vlasništvu države je ukupno oko 56% kapitala Politike, od čega je u direktnom državnom vlasništvu 31%, u vlasništvu Akcionarskog fonda 21%, dok je u vlasništvu Fonda PIO 4% kapitala. Politika je vlasnik 50% kapitala zavisnog preduzeća "Politika novine i magazini", koji izdaje najstariji dnevni list na Balkanu, dok je preostalih 50% prošle godine od njemačkog izdavača WaZ kupila firma "Ist medija grup".

Savjetnik za strana ulaganja, Milan Kovačević, u izjavi koju je dao za "Privredni preglednik", ističe nedostatak šire generalne politike prema medijima. Kako navodi Kovačević, privatizacija Politike je potrebna i dobra iz najmanje dva razloga - prvo zato što će doprinijeti objektivnom pisanju i drugo, zato što će i o profitabilnosti konačno početi da se razmišlja objektivnije.

Izvor: UNS