Pronađeno obezglavljeno tijelo reportera u Meksiku

Pronađeno obezglavljeno tijelo reportera u Meksiku

Pronađeno obezglavljeno tijelo reportera u Meksiku

Nasilje nad novinarima naročito prisutno u Veracruzu.

foto: pixabay/ilustracija

Obezglavljeno tijelo 41-godišnjeg Julia Valdivie Rodrigueza, lokalnog novinara iz Tazonape kod Veracruza, pronađeno je nekoliko kilometara van tog grada, a Reporteri bez granica su izvijestili da su lokalni stanovnici prijavili policiji kako se glava nalazila nekoliko metara dalje zajedno sa motorom i logom novina za koje je radio.

Rodriguez je bio lokalni dopisnik dnevnih novina Diario El Mundo proteklih sedam godina i izvještavao je o dnevnim događajima, a zbog porasta nasilja u toj regiji, u posljednje vrijeme je specijalizirao svoje izvještavanje o kriminalu, nesrećama i prirodnim nepogodama. Njegov posljednji izvještaj početkom septembra je bio o sukobu policije i lokalne kriminalne bande.

“Zločin takve brutalnosti ne smije proći nekažnjeno. Verakruške vlasti ne smiju gubiti vrijeme u identifikovanju počinilaca i naručilaca ubistva i treba da fokusiraju istragu na vezu sa poslom koji je žrtva radila. Reporteri u Veracruzu su izloženi zapanjujućem nivou nasilja više od decenije”, rekao je Emmanuel Colombie, šef ureda Reportera bez granica za Latinsku Ameriku i pozvao lokalne vlasti da zaštite novinare.

Rodriguez je imao zaštitu specijalne komisije za zaštitu novinara 2015. godine nakon što je ubijen njegov kolega Armando Saldana Morales, ali je zaštita ubrzo prestala. Inače ta regija oko Tezonape slovi za strateški centar regionalnih kriminalnih grupa, koje su aktivne u nelegalnoj trgovini gorivom, iznudama, otmicama i ubistvima.

Ubistvo Julia Valdivie Rodrigueza je peto ubistvo novinara ove godine u Meksiku. Veracruz je jedna od najopasnijih meksičkih država gdje su tri novinara ubijena u posljednje dvije godine. U prošloj godini je deset novinara ubijeno u Meksiku zbog posla koji rade.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.