Meksiko: Pronađeno beživotno tijelo fotografa

Meksiko: Pronađeno beživotno tijelo fotografa

Meksiko: Pronađeno beživotno tijelo fotografa

Lokalna policija i ranije je prijetila fotografu.
 
Foto: Pixabay
 
Državni meksički organi pronašli su beživotno tijelo fotografa Esqueda Castra sa prostrijelnim ranama, u blizini aerodroma u gradu San Luis Potosi, pišu Reporteri bez granica.
 
Fotografova supruga rekla je Komitetu za zaštitu novinara da su naoružani muškarci u policijskim uniformama koji su se predstavili kao lokalna policija, odveli Castra iz njihovog doma. Muškarci su navodno razbili prozor i upali u sobu u kojoj su Castro i njegova supruga spavali.
 
„Kriminalci, ponekad povezani sa državnim akterima, znaju da se mogu izvući s ubistvima novinara u Meksiku zbog hroničnog nekažnjavanja za ove zločine. Dok se to ne promijeni, nasilje će se nastaviti“, izjavila je Alexandra Ellerbeck, programski koordinator Komiteta za zaštitu novinara za Sjevernu Ameriku.
 
Esqueda Castro je radio kao freelance fotograf za lokalne web stranice Metropoli San Luis i Vox Populi, i uređivao je ličnu stranicu Infórmate San Luis. Prema riječima urednika stranice Vox Populi, fotograf je većinom pokrivao društvene događaje, ali je ponekada radio i na pričama o kriminalu.
 
Proteklih mjeseci, lokalna policija prijetila je fotografu dok je izvještavao, fotografisali su njegovu ličnu kartu i rekli su mu da nadgledaju njegovu kuću. Castro je bio i pretučen, a prijećeno mu je oduzimanjem kamere dok je fotografisao scenu ubistva.
 
Najmanje četiri ubistva novinara tokom 2017. goidine u Meksiku dovode se u direktnu vezu sa njihovim novinarskim radom.