Protiv policajaca koji su priveli Nidžaru Ahmetašević pokrenut disciplinski postupak

Protiv policajaca koji su bili priveli novinarku i aktivisticu Ahmetašević pokrenut disciplinski postupak

Protiv policajaca koji su priveli Nidžaru Ahmetašević pokrenut disciplinski postupak

Ahmetašević je u martu 2021. bila uhapšena zbog navodnog nedozvoljenog snimanja dvojice policajaca na javnoj površini.

foto: Nejra Hasečić

Protiv dvojice policajaca koji su u martu 2021. priveli i pritvorili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević je, kako piše Detektor.ba, pokrenut disciplinski postupak, a tu informaciju je potvrdio glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.

Advokat Nidžare Ahmetašević Muhamed Čučak je rekao da o pokretanju disciplinskog postupka nije dobio zvaničnu informaciju, a Detektor.ba piše da je Čučak to i pretpostavljao jer je izvještaj interne kontrole utvrdio da se radi o težoj povredi dužnosti.

Kada je riječ o disciplinskoj sankciji, Detektor.ba piše da je Čučak rekao kako ona ne može biti teža od smanjenja plate u određenom procentu za neki vremenski period i dodao da iako je pozitivno to što je sistem prepoznao da su policajci prekoračili ovlaštenja, ponijeli se neprofesionalno i nekorektno, to ne umanjuje bol i negativne stvari koje je Ahmetašević tada pretrpjela.

Uprkos tome što su zadovoljni onim što je do sada utvrđeno i pokrenuto, Detektor.ba piše da Čučak kaže da se zbog toga što policajci nisu odustali od podizanja prekršajne prijave protiv Ahmetašević šalje negativna slika u javnost zbog čega se mnogi mogu zapitati da li da nešto prigovore policiji, te da svako ima pravo da prigovori policiji, čak i neosnovano, a da to ne smije biti povod da policija poduzima represivne mjere.

Detektor.ba piše da je Čučak rekao i da za navedeno hapšenje Ahmetašević nije postojao zakonski osnov. Snimanje na javnoj površini nije zabranjeno ni prema postojećim zakonima u BiH.

Video kojim je Ahmetašević dokumentovala dio dogođaja koji je prethodio njenom hapšenju, objavljen je 6. marta ove godine na Facebook stranici “Transbalkanska solidarnost”, a zbog njenog hapšenja i ponašanja dvojice policajaca prema Ahmetašević uslijedile su brojne reakcije.

O ovom slučaju, kao i o drugim slučajevima napada i iskustvima sa policijom u BiH, Ahmetašević je za Media.ba govorila u junu ove godine, a tom prilikom je, između ostalog, poručila da svaki napad na novinare predstavlja napad na javnost.

Izvor: Detektor.ba

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.