Radijski novinar ubijen u Meksiku

Radijski novinar ubijen u Meksiku

Radijski novinar ubijen u Meksiku

Ubistvom radijskog reportera, broj novinara ubijenih ove godine u Meksiku popeo se na trinaest.
 
Foto: RSF
 
Novinar Jesús Adrián Rodríguez Samaniego ubijen je u meksičkoj saveznoj državi Chihuahua nakon što je napadač nekoliko puta pucao u njega.
 
Rodríguez je za različite medijske kuće radio više od 15 godina, a u trenutku ubistva bio je uposlenik radijske stanice Radio Antena 760 AM gdje je izvještavao o vladi Chihuahuae. Nedavno je radio i na pričama o kriminalu za novine El Heraldo de Chihuahua.
 
Nekoliko dana prije njegove smrti, istraživao je osjetljivu priču o navodnoj povezanosti zvaničnika ministarstva pravde u mučenja koja se dešavaju u zatvoru.
 
"Nakon užasne godine po sigurnost novinara u Meksiku, vrijeme je da pouzdani mehanizmi zaštite budu uspostavljeni u jednoj od najnasilnijih zemalja, u kojoj su mediji sistemski targetirani kada god pokažu interes za korupciju ili organizirani kriminal", poručili su iz organizacije Reporteri bez granica.
 
Policijski zvaničnici izjavili su kako razmatraju mogućnost da se smrt novinara može dovesti u vezu s njegovim profesionalnim radom, kao i da su već uhapsili određene pojedince. 
 
Prema Indeksu medijskih sloboda Meksiko je rangiran na 149. mjestu od ukupno 180 zemalja na listi.
 
Izvor: RSF