RAK izrekao 39 kazni za medije koji su kršili pravila u 2019.

RAK izrekao 39 kazni za medije koji su kršili pravila u 2019.

RAK izrekao 39 kazni za medije koji su kršili pravila u 2019.

Zbog kršenja pravila, RAK izrekao novčane kazne u ukupnom iznosu od više od 100 hiljada KM.

Foto: Unsplash

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u proškoj godini izrekla 39 kazni za medije koji su kršili pravila i kodekse agencije, Zakon o komunikacijama, Izborni zakon BiH i Pravilnik o medijskom predstavljanju aktivnosti političkih subjekata od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Prema Izvještaju o procesuiranim slučajevima kršenja pravila u 2019. godini iz područja emitovanja, RAK je od ukupno 39 kazni izrekao 18 novčanih i to u ukupnom iznosu od 114.500 KM, sedam pismenih i šest usmenih upozorenja, a oduzete su tri dozvole. Dvije dozvole su oduzete zbog kršenja Pravila o distribuciji audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, a jedna zbog nedovoljne zastupljenosti pojedinih programskih segmenata i strukture programa.

Pet medija je suspendovano zbog neizmirenja finansijskih obaveza prema agenciji, a u tri slučaja je ta mjera skinuta jer je došlo do izmirivanja dugova.

Neki od slučajeva kršenja programskih standarda su predstavljali ozbiljan vid odmicanja od profesionalnih standarda, a jedna od najčešće prekršenih odredbi u 2019. odnosi se na poštivanje principa pravičnosti i nepristrasnosti u programima pružalaca audiovizuelnih medijskih usluga, stoji u izvještaju.

Odredba Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koja se tiče obaveze u pogledu pravičnosti i nepristrasnosti u 2019. godini je prekršena pet puta i to od FTV-a, Al Jazeere Balkans i RTRS-a, pri čemu je RTRS navedenu odredbu u 2019. prekršio tri puta.

Pored toga, zabilježen je i slučaj govora mržnje usmjeren prema migrantskoj populaciji.

Zbog govora mržnje i kršenja osnovnih principa HTV Oscar C je kažnjena sa šest hiljada KM. HTV Oscar C je prošle godine reemitovala i reprizirala emisiju “Bujica” zagrebačke televizije Z1 u kojoj je tema emisije bila migrantska kriza u Republici Hrvatskoj koju je voditelj opisao kao “migrantskom najezdom na Hrvatsku”. Tokom emisije migranti su okarakterisani kao “horde” koje pljačkaju kuće i unose nemir u Zagreb, a naveo je i da se radi o „divljacima koji su došli s Istoka i koji siluju“ što direktno potiče na diskriminaciju migranata.

Pored toga, u slučaju pokrenutom protiv TV K3, ustanovljeno je da je emitovanim sadržajem povrijeđeno dostojanstvo žena te su propagirani diskriminatorni stavovi. U programu je gostovao direktor jedne tvornice u kojoj su većinski zaposlene žene te je, govoreći o stanju u privredi i uslovima rada, naveden i problem plaćenog porodiljskog odsustva koji većim dijelom pada na teret poslodavca.

Alternativna Televizija, Televizija Alfa i RTRS su kažnjeni zbog kršenja Izbornog zakona tokom Općih izbora 2018., ali zbog obimnosti i složenosti postupaka, slučajevi su okončani 2019. kada su i izrečene kane.

Iz RAK-a poručuju da će nastaviti pratiti poštivanje propisanih pravila i propisa, te preduzimati mjere u skladu sa relevantnim propisima, u cilju zaštite interesa krajnjih korisnika u oblasti audiovizuelnih medijskih usluga i usluga radija.

Izvor: RAK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.