RAK: Reality programi u BiH samo nakon ponoći

RAK: Reality programi u BiH samo nakon ponoći

RAK: Reality programi u BiH samo nakon ponoći

Nakon žalbi građana zbog emitovanja vulgarnih i uvredljivih sadržaja tokom otvorenih emisija poput Farme koju prikazuje televizija Pink BiH, Regulatorna agencija za komunikacije odredila je ograničene termine za emitovanje reality programa.

Popularni reality programi kao što su Veliki brat ili Farma, biće ograničeni na emitovanje na termine između ponoći i šest ujutro, odlučilo je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine u četvrtak.

Vijeće RAK-a usvojilo je prijedlog izmjene Člana 10. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, koji se odnosi na reality programe, i kojom traži način da reguliše programe na pojedinim televizijskim stanicama, nakon žalbi građana na emitovanje uznemirujućih sadržaja.

„Reality programi i pseudoreality programi će biti emitovani samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Ovo ograničenje se ne primjenjuje na sadržaje koji se prikazuju uz tehničku zaštitu, kao ni na audiovizuelne medijske usluge na zahtjev,“ saopšteno je iz RAK-a.

Reality programi u Bosni i Hercegovini i regionu postaju sve gledanije emisije, a budući da su obično otvorenog tipa i prikazane uživo, nema prostora za regulisanje programa niti kontrolu mogućeg govora mržnje ili drugih uvredljivih sadržaja.

Izvor: RAK