Raste broj ubistava novinara

Raste broj ubistava novinara

Raste broj ubistava novinara

Afganistan, gdje su se desili ciljani napadi na novinare, bio je najsmrtonosnija zemlja za novinare ove godine.

Najmanje 53 novinara su ubijena širom svijeta između 1. januara i 14. decembra ove godine, u odmazdi, u konfliktnim zonama ili na opasnim zadacima poput protesta, i to predstavlja rast broja ubistava novinara u posljednje tri godine, navodi izvještaj Komiteta za zaštitu novinara.

Jedno od najbrutalnijih skorašnjih ubistava novinara bilo je ubistvo kolumniste Washington Posta, Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru, kojeg su navodno ubili saudijski agenti. Izvještaj podsjeća i na ubistva novinara u redakciji Capital Gazette u američkoj državi Maryland kada je naoružani napadač pucao i ubio petoro novinara i saradnika.

U Evropi su zbog posla koji su radili ubijeni slovački novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica kao i malteška novinarka Daphne Caruana Galizia. Najsmrtonosnija zemlja za novinare u 2018. godini je Afganistan.

Više detalja iz izvještaja pogledajte ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.