Reakcije na napade na novinare u Republici Srpskoj

Reakcije na napade na novinare u Republici Srpskoj

Reakcije na napade na novinare u Republici Srpskoj

Delegacija Evropske unije, SafeJournalist mreža i Udruženje BH novinari osuđuju napade na novinare u Republici Srpskoj.

foto: SafeJournalists

Zabrinjavajući su napadi na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču, nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj (RS), saopštili su iz Delegacije Evropske unije (EU).

„Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uslova u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini (BiH) i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji“, navodi se u saopštenju.

Delegacija, kako navode, očekuje od vlasti RS-a „brze institucionalne i pravosudne mjere, i da provedu mjere za jačanje slobode medija i sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti“.

Zatražili su od najviših zvaničnika RS-a da se „suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare“.

„Za napredak na evropskom putu, neophodni preduslovi uključuju jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima“, navode iz Delegacije.

O napadu na novinare oglasili su se i iz mreže SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu. Pozvali su nadležne institucije da osiguraju neophodnu zaštitu novinarima dok traje istraga i dok se ne pronađu počinioci.

„Od Milorada Dodika i od svih ostalih državnih zvaničnika očekujemo da prestanu sa gušenjem medijskih sloboda u RS, i sa 'upiranjem prsta u novinare', jer se na taj način ugrožava sigurnost novinara i njihovih porodica“, navode u saopštenju.

Prenijeli su i reakciju Udruženja BH novinari, koji ističu da je “vandalizam na imovinu dvojice novinara direktna posljedica poruka koje javnosti već danima upućuje Milorad Dodik“.

„Dodik svojom retorikom targetira novinare koji se bore protiv kriminalizacije klevete kao 'nepodobne'. On javno, imenom i prezimenom, pojedine novinare označava 'neprijateljima sistema', i samo je pitanje vremena kada će neki od tih novinara biti i fizički napadnuti, jer je predsjednik RS od njih napravio mete“, naveli su iz Udruženja.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.